Enerhaugen

Enerhaugen i Oslo slik det en gang så ut der, fotografert fra hjørnet Enerhauggaten – Flisberggaten i 1903. Enerhaugen hadde ikke innlagt vann, og var derfor avhengig av vannpost helt til 1960, da rivingen startet. Vannposten sees i høyre billedkant.

Av /KF-arkiv ※.

Enerhaugen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Deler av Enerhaugens gamle trehusbebyggelse er gjenoppført på Norsk Folkemuseum på Bygdøy.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Enerhaugen, høydedrag i Oslo, i bydel Gamle Oslo, nord for Grønland kirke. Husmannsplass under Oslo Ladegård i Gamlebyen til midt på 1700-tallet. En forstadsbebyggelse vokste frem i årene etter 1814 og frem til området ble en del av byen ved byutvidelsen i 1859. Den gamle bebyggelsen bestående av meget små hus mellom trange og krokete gater ble sanert omkring 1960. Saneringen var omstridt, men boligstandarden var så vidt dårlig at bystyret vedtok å rive hele den gamle bebyggelsen og bygge fire høyblokker og to lavblokker isteden. En del av den tidligere bebyggelsen er gjenreist på Norsk Folkemuseum, Bygdøy.

Området ble nyregulert av arkitektene Kjell Lund og Nils Haugstveit. For OBOS ble reist seks boligblokker på mellom 4 og 15 etasjer med underjordiske garasjeanlegg, tegnet av Sofus Hougen. I 1966 ble den katolske St. Hallvardkirke med et fransiskanerkloster innviet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg