Enerhaugen

Enerhaugen.

Enerhaugen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk
Enerhaugen

Enerhaugen i 1903, fotografert fra hjørnet Enerhauggaten–Flisberggaten. Enerhaugen hadde ikke innlagt vann, og var derfor avhengig av vannpost helt til 1960, da rivingen startet. Vannposten sees i høyre billedkant.

Av /KF-arkiv ※.

Enerhaugen er et høydedrag i Oslo, i bydel Gamle Oslo, nord for Grønland kirke.

Enerhaugen var husmannsplass under Oslo Ladegård i Gamlebyen til midt på 1700-tallet. En forstadsbebyggelse vokste frem i årene etter 1814 og frem til området ble en del av byen ved byutvidelsen i 1859. Den gamle bebyggelsen, bestående av meget små hus mellom trange og krokete gater, ble sanert omkring 1960. Saneringen var omstridt, men boligstandarden var så vidt dårlig at bystyret vedtok å rive hele den gamle bebyggelsen og bygge fire høyblokker og to lavblokker isteden. En del av den tidligere bebyggelsen er gjenreist på Norsk FolkemuseumBygdøy.

Området ble nyregulert av arkitektene Kjell Lund og Nils Haugstveit. For OBOS ble det reist seks boligblokker på mellom 4 og 15 etasjer med underjordiske garasjeanlegg, tegnet av Sofus Hougen. I 1966 ble den katolske St. Hallvardkirke med et fransiskanerkloster innviet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg