Emserdepesjen
Kongens møte med den franske diplomaten i Ems.
Av .

Emserdepesjen var et telegram som Vilhelm av Preussen sendte til forbundskansleren i Det nordtyske forbund, Otto von Bismarck, fra badestedet Ems 13. juli 1870. Telegrammet inneholdt et referat av en samtale kongen hadde hatt med den franske sendemannen Vincent Benedetti. Bismarck offentliggjorde telegrammet i forkortet form, og på en slik måte at beskjeden ble tolket som en krigserklæring. Emserdepesjen ble den direkte foranledningen til utbruddet av den fransk-tyske krig.

Faktaboks

Uttale
ˈemserdepesjen
Etymologi

av byen Ems og depesje

Samtalen med Benedetti

Kong Vilhelm hadde tidligere, på grunn av fransk protest, sørget for at hans slektning, en prins av Hohenzollern-Sigmaringen, avslo et tilbud om den spanske krone. Fordi Frankrike fryktet en allianse mellom Tyskland og Spania, krevde den franske regjeringen gjennom Benedetti at kongen skulle garantere at lignende tilbud også ville bli avslått i fremtiden. Dette nektet kongen under samtalen med Benedetti. Kongen sendte beskjed til Bismarck med referat av samtalen.

Bismarcks rolle

Bismarck hadde vært misfornøyd med kongens forsiktige opptreden i det spanske spørsmålet, og i den formen Bismarck offentliggjorde telegrammet, fikk man inntrykk av at begge parter under samtalen hadde krenket hverandre gjensidig. Publiseringen skjerpet krigsstemningen i både Frankrike og Tyskland, og var den direkte foranledningen til den franske krigserklæringen 19. juli, som Bismarck ønsket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg