Emmeline Pankhurst

Faktaboks

Emmeline Pankhurst
Emmeline Goulden Pankhurst
uttale:
pˈæŋkhə:st
født:
15. juli 1858, Moss Side, Manchester, Storbritannia
død:
14. juni 1928, Hampstead, Storbritannia
Av .

Emmeline Pankhurst med datteren Christabel Pankhurst (til venstre).

Emmeline Pankhurst var en britisk kvinnesaksforkjemper og leder av suffragettebevegelsen. Sammen med sin mann, juristen Dr. Richard Pankhurst, arbeidet hun for Manchester Women's Suffrage Committee og Married Women's Property Committee.

I 1885 flyttet de til London, hvor de ble med i ILP (The Independent Labour Party). I 1903 meldte Pankhurst og datteren Christabel Pankhurst seg ut og dannet Women's Social and Political Union (WSPU), hvor til å begynne med døtrene Sylvia Pankhurst og Adela Pankhurst også var aktive. Fra 1904 begynte de å ta i bruk mer aggressive midler i kampen for kvinnestemmerett. Pankhurst ble flere ganger idømt fengselsstraff, og i 1912 overlot hun kontrollen over WSPU til datteren Christabel. Året etter ble hun igjen arrestert, og gikk til sultestreik, noe hun gjentok de neste 12 gangene hun ble arrestert før første verdenskrig brøt ut. I 1914 utgav hun selvbiografien My Own Story.

I perioden 1914–1918 la Pankhurst og de fleste andre WSPU-medlemmene kvinnestemmerettskampen på is, men etter freden fortsatte hun kampen, om enn noe roligere. Hun engasjerte seg i sedelighetssaken og kjempet for barns rettigheter med samme engasjement som hun tidligere hadde kjempet for kvinnestemmeretten.

I 1926 ble Pankhurst medlem av Conservative Party, og hun rakk akkurat å oppleve at kvinnene fikk sin stemmerett før hun døde i 1928.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg