Emilio Pucci

Faktaboks

Emilio Pucci
Født
20. november 1914, Napoli, Italia
Død
29. november 1992, Firenze, Italia
Emilio Puccis todelte drakt fra midten av 1960-årene er utført i psykedelisk mønster.

Puccis skjerf i psykedelisk stil er med en kraftig komposisjon der linjene trekker mot midten.

Artikkelstart

Emilio Pucci var en italiensk moteskaper. Han levde et fargesterkt liv i dobbel betydning. Puccis talenter strakk seg fra idrett og politikk til mote. Hans geometriske mønster og klær fikk stor betydning for motebildet i 1960- og 1970-årene.

Oppvekst og andre verdenskrig

Pucci vokste opp i en rik familie. Han drev med sport på høyt nasjonalt nivå. I 1932 ble han tatt ut til Italias lag til de Olympiske vinterleker i Lake Placid, dog uten å delta. Pucci studerte noen år på midten av 1930-tallet i USA. I 1936 tegnet han drakter til Reed College i Oregon. Senere tok han doktorgrad innenfor politikk i Firenze.

Under andre verdenskrig tjenestegjorde Emilio Pucci i det italienske forsvaret som pilot på et torpedofly. Han hjalp Benito Mussolinis datter Edda Ciano å flykte fra Italia til Sveits, og ble under operasjonen tatt av nazistene. Under fengslingen ble han kraftig torturert og var nær ved å dø.

Designer med eget klesmerke

I 1947, under en skiferie i Sveits, formga Emilio Pucci tøy i elastisk materiale til skikjøring til seg selv og kjæresten. Der ble han oppdaget av det amerikanske motemagasinet Harper's Bazaar. Til tross for at Pucci ikke var designer, fortsatte han å tegne klær, til å begynne med sportstøy og etter hvert kraftig mønstrede skjerf. I 1950 åpnet Pucci en butikk i familiens palass og tidlig i 1950-årene åpnet han en forretning i Roma. Hans tidlige klær var kroppsnære, komfortable og fulgte kroppens bevegelser.

Emilio Puccis kunstneriske storhetstid var i 1960- og 70-årene. Mønstrene var ofte komponert i sterke farger med tydelige former. Rundt midten av 1960-årene var han inspirert av op-kunsten og laget psykedelisk design. Klærne var med tydelige og skarpe snitt som fremhevet det feminine og seksuelle. Samtidig som Puccis formgiving var progressiv var hans historiske referanser sterke, som til gamle emblemer og tradisjonelle maskeradedrakter.

Interessen for flyfart var sterk hele livet. I 1971 fikk Pucci i oppdrag å tegne logoen til månelandingsfartøyet Apollo 15. Symbolet var tre stiliserte fugler i det amerikanske flaggs farger – rødt, blått og hvitt.

Merkevaren Pucci

Etter Pucci døde i 1992 fortsatte datteren Laudomia Pucci å tegne for firmaet. I år 2000 kjøpte det franske selskapet LVHM to tredjedeler av Pucci. I 2009 var den norske motedesigneren Peter Dundas Puccis kunstneriske leder. Hans første kolleksjon var inspirert av Emilio Puccis «Palio collection» fra 1957 og transformerte den til samtidens jetsettkvinner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Chitolina, Armando (Ed.) (2013). Emilio: Pucci Fashion Story, Taschen

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg