Emilia Pardo Bazán

Faktaboks

Emilia Pardo Bazán
grevinne Emilia Pardo Bazán de la Rúa-Figueroa
Uttale
pˈarðå βaþˈan
Født
16. september 1851, La Coruña, Spania
Død
12. mai 1921, Madrid, Spania
Bilde fra 8. april 1881
Av .

Artikkelstart

Emilia Pardo Bazán var en spansk forfatter og litteraturkritiker.

I essaysamlingen La cuestión palpitante (1882–1883) gjorde hun seg til talsperson for den naturalistiske romanen. Hennes synsmåter vakte stor oppsikt i Spania. Hun forsøkte å sette sine teorier ut i livet i romaner som Un viaje de novios (1881), La tribuna (1882), Los pazos de Ulloa (1886, hennes betydeligste roman), La madre naturaleza (1887) og Morriña (1889). Hennes fortellerevne kommer best til sin rett i novellene Cuentos de Marineda (1892) og flere.

Pardo Bazán var en aktiv katolikk og kvinnesakskvinne. Tross sterk motstand ble hun i 1916 utnevnt til professor i litteraturhistorie ved universitetet Universidad Central de Madrid i Madrid.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Per Lea

La cuestión palpitante kan umulig være utgitt 1832-33, siden hun ble født 1851. Det riktige skal være 1882-83 i følge andre kilder.
Hvis artikkelen ble publisert for 10 år siden, og ingen har påpekt feilen tidligere, så kan ikke dette være SNLs mest leste artikkel... Og det er ikke så veldig flaut å innrømme at jeg aldri hadde hørt om henne før navnet dukket opp i A-magasinets kryssord i dag!

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Per. Takk for godt innspill! Det er rettet. Og takk for info om A-magasinet. Vi har klødd oss litt i hodet i dag over at artikkelen plutselig hadde så mange lesere. Hilsen Kjell-Olav i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg