Emil Astrup

Faktaboks

Emil Astrup
Født
13. februar 1868, Buksnes i Lofoten
Død
22. mai 1951, Oslo

Emil Astrup, kjent som grunnleggeren av de to fylkeskommunale bedriftene i Nord-Trøndelag; Fylkesbilene i Nord-Trøndelag (nå TrønderBilene AS) og Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE).

Astrup hadde sin ingeniørutdannelse fra Kristiania Tekniske Læreanstalt og den tekniske høyskolen i Hannover, Tyskland. Han var en fremsynt mann med jernvilje som kom til å sette kraftige spor etter seg innen utbygging av både samferdsel og kraftforsyning i Nord-Trøndelag.

Han var først ingeniørassistent i Statens vegvesen 1897-99, deretter avdelingsingeniør i den kombinerte vegadministrasjonen i Nord-Trøndelag 1900−16. Han flyttet til Namsos i 1901 hvor han anla et elektrisitetsverk i 1907, laget utredninger om skipings- og foredlingsanlegg for Grong-kisen i Namsos samt var styreformann i Namdal Automobilselskap. I 1917 ansatt som amtsingeniør (fra 1919 fylkesingeniør) og flyttet da til Steinkjer. I 1918 la han fram en plan for elektrisitetsforsyning i fylkeskommunal regi. Samme år la han også fram plan for et fylkesdrevet rutebilselskap.

I henhold til Emil Astrups planer ble Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk stiftet i 1919, og Astrup ble selskapets første direktør, 1919-37. Likeledes ble det fylkeskommunale busselskapet Fylkesbilene i Nord-Trøndelag stiftet i 1920, og Astrup var i mange år selskapets styreformann. Selskapet ble dannet ved sammenslåing av de mange små private busselskapene i fylket.

Emil Astrup ble i 1948 utnevnt til ridder av St. Olavs orden .

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg