Emil Astrup, kjent som grunnleggeren av de to fylkeskommunale bedriftene i Nord-Trøndelag; Fylkesbilene i Nord-Trøndelag (nå TrønderBilene AS) og Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE).

Astrup hadde sin ingeniørutdannelse fra Kristiania Tekniske Læreanstalt og den tekniske høyskolen i Hannover, Tyskland. Han var en fremsynt mann med jernvilje som kom til å sette kraftige spor etter seg innen utbygging av både samferdsel og kraftforsyning i Nord-Trøndelag.

Han var først ingeniørassistent i Statens vegvesen 1897-99, deretter avdelingsingeniør i den kombinerte vegadministrasjonen i Nord-Trøndelag 1900−16. Han flyttet til Namsos i 1901 hvor han anla et elektrisitetsverk i 1907, laget utredninger om skipings- og foredlingsanlegg for Grong-kisen i Namsos samt var styreformann i Namdal Automobilselskap. I 1917 ansatt som amtsingeniør (fra 1919 fylkesingeniør) og flyttet da til Steinkjer.  I 1918 la han fram en plan for elektrisitetsforsyning i fylkeskommunal regi. Samme år la han også fram plan for et fylkesdrevet rutebilselskap.

I henhold til Emil Astrups planer ble Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk stiftet i 1919, og Astrup ble selskapets første direktør, 1919-37. Likeledes ble det fylkeskommunale busselskapet Fylkesbilene i Nord-Trøndelag stiftet i 1920, og Astrup var i mange år selskapets styreformann.  Selskapet ble dannet ved sammenslåing av de mange små private busselskapene i fylket.

Emil Astrup ble i 1948 utnevnt til ridder av St. Olavs orden .

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.