Emanuel Geibel

Faktaboks

Emanuel Geibel
Uttale
gˈaibəl
Født
17. oktober 1815, Lübeck
Død
6. april 1884, Lübeck
Emanuel Geibel (rundt 1860)

Artikkelstart

Emanuel Geibel var en tysk forfatter. Han var svært populær i sin samtid. I dag har forfatterskapet primært litteraturhistorisk interesse.

Geibel debuterte som lyriker i 1840 og nådde umiddelbart ut til et stort publikum. Han nøt stor anseelse, selv om enkelte forfatterkolleger kritiserte ham for riktignok formfullendet, men innholdstom lyrikk. Theodor Fontane brukte begrepet «Geibelei» nedsettende. I 1851 ble Geibel professor i estetikk ved universitetet i München og ble, sammen med Paul Heyse, toneangivende i den såkalte Münchner Dichterkreis som markerte seg gjennom klassisk inspirert litteratur og som stod i motsetning til den realistisk-naturalistiske retningen som etablerte seg i annen halvdel av 1900-tallet. Geibel var en ivrig forkjemper for Tysklands samling under Preussens ledelse.

I diktsamlingen Zeitstimmen (1841) angrep Geibel tidens liberale og revolusjonære diktere. Av senere diktsamlinger kan nevnes Juniuslieder (1848) og Heroldsrufe (1871). Mange av hans dikt er tonesatt av blant annet Robert Schumann, Felix Mendelssohn Bartholdy og Johannes Brahms. Han skrev også dramatikk.

Les mer Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg