Siden 2013 er Elvira Nabiullina sjef Sentralbanken i Russland, den første kvinne som leder en sentralbank i et G8-land. Hun nyter anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt for måten hun håndterte oljeprisfallet og sanksjonene midt på 2010-tallet. Hun regnes til den økonomisk liberale fløyen.  

Mellom 1991 og 1994 jobbet Nabiullina med økonomiske reformspørsmål i Det russiske industri- og entreprenørforbundet, som er den russiske arbeidsgiverorganisasjonen. Deretter arbeidet hun i Ministeriet for økonomisk utvikling og handel (Minekononomrazvitija), der hun ble utnevnt til viseminister i 1997. Mellom 1998 og 2000 var hun sjef for Sberbank, der 52 prosent av aksjene tilhører Sentralbanken. Sberbank er Russlands største, og en av Europa største, banker. Nabiullina var også involvert i den økonomisk liberale tenketanken Senter for strategiske undersøkelser, en uavhengig organisasjon som står regjeringen nær.

Hun var første vise-minister i Ministeriet for økonomisk utvikling og handel fra 2000. Siden 2003 ledet hun Senter for strategiske undersøkelser inntil hun i 2008 ble utnevnt til økonomi- og handelsminister, en post hun hadde til 2012. I 2007 ble hun utnevnt til sjef for den russiske sentralbanken etter å ha innehatt den formelle posten som rådgiver for president Putin i økonomiske spørsmål i ett år.  

Elvira Nabiullina er etnisk tatar

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.