Siden 2013 er Elvira Nabiullina sjef Sentralbanken i Russland, den første kvinne som leder en sentralbank i et G8-land. Hun nyter anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt for måten hun håndterte oljeprisfallet og sanksjonene midt på 2010-tallet. Hun regnes til den økonomisk liberale fløyen.  

Mellom 1991 og 1994 jobbet Nabiullina med økonomiske reformspørsmål i Det russiske industri- og entreprenørforbundet, som er den russiske arbeidsgiverorganisasjonen. Deretter arbeidet hun i Ministeriet for økonomisk utvikling og handel (Minekononomrazvitija), der hun ble utnevnt til viseminister i 1997. Mellom 1998 og 2000 var hun sjef for Sberbank, der 52 prosent av aksjene tilhører Sentralbanken. Sberbank er Russlands største, og en av Europa største, banker. Nabiullina var også involvert i den økonomisk liberale tenketanken Senter for strategiske undersøkelser, en uavhengig organisasjon som står regjeringen nær.

Hun var første vise-minister i Ministeriet for økonomisk utvikling og handel fra 2000. Siden 2003 ledet hun Senter for strategiske undersøkelser inntil hun i 2008 ble utnevnt til økonomi- og handelsminister, en post hun hadde til 2012. I 2007 ble hun utnevnt til sjef for den russiske sentralbanken etter å ha innehatt den formelle posten som rådgiver for president Putin i økonomiske spørsmål i ett år.  

Elvira Nabiullina er etnisk tatar

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.