Elvåga

Her på grensen mellom Oslo og Lørenskog kommune.

Artikkelstart

Nordre og Søndre Elvåga er to langstrakte vann i Østmarka, på grensen mellom Oslo og Lørenskog kommuner; danner grensen mellom Oslo og Akershus fylker. Vannene har avløp gjennom Ellingsrudelva til Langtjernet i Lørenskog og videre nordover til Nitelva (Glommas vassdrag). Opprinnelig areal hhv. 1,0 og 0,3 km2.

Elvåga har vært en av Oslos vannkilder siden 1941, da det ble sprengt tunnel til Nøklevann. Nordre Elvåga er i dag delt i to av Elvåga dam, som stod ferdig 1964. Dammen har skapt en ny kunstig inndeling av vannene. Nåværende Søndre Elvåga, med et areal på 1,4 km2, et nedbørfelt på 18,7 km2 og en reguleringshøyde på 14 m, er inntaksmagasin for vannforsyningen til Oslos sørøstlige deler. Herfra tas det ut 10 mill. m3 per år. Nåværende Nordre Elvåga, med et areal på 0,2 km2, er reservert for friluftsformål. Ved dammen ligger serveringsstedet Mariholtet.

Navnet kommer av norrønt él, 'byge', i overført betydning 'strid, kamp', siste ledd vágr, 'sjø'. Navnet henger sammen med Élivágar (fra Edda), den mytiske grenseelv mellom jotnenes og menneskenes verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg