Elsa Marie Quale

Faktaboks

Elsa Marie Quale
født:
23. juli 1938, Tromsø
død:
3. desember 2018, Stabekk

Elsa Marie Quale var en norsk danser, koreograf og pedagog.

Bakgrunn

Quale hadde hovedfag med en tverrfaglig fagkrets innen realfag, sosiologi og psykologi. Hun arbeidet som lektor og foreleste i matematisk statistikk ved universitetet i Oslo og var tilknyttet universitetet fram til 1980. Da hun fikk Statens garantiinntekt for kunstnere, begynte hun å satse på dans.

Abstrakt dans

Det var Greta Størseth, elev av Birgit Åkesson, som presenterte Elsa Marie Quale for dansens abstrakte former og for en tilnærming hvor dansen skulle baseres på det personlige og intuitive. Gjennom dette arbeidet traff Quale Ragni Kolle, som hun samarbeidet mye med. Den første forestillingen deres i 1965 var på Teaterverkstedet på Blindern i samarbeid med komponist Kåre Kolberg.

I 1967 skrev Egil Hovland messen Missa Vigilate, og Kolle og Quale danset til deler av komposisjonen i Torshov kirke. Dette var den første danseforestillingen som ble satt opp i Den norske kirke. 40 år senere gjenopptok kunstnerne den samme koreografien i det samme kirkerommet til den samme musikken.

Samarbeidet med Ragni Kolle og norske samtidskomponister fortsatte fram til 1976 med nyskapende dans og presentasjoner, blant annet på Høvikodden.

Danseloftet

I 1976 traff Quale Kjersti K Engebrigtsen og ble en vesentlig støtte i både etableringen og driften av Danseloftet. På samme tid ble Danseloftets gruppe etablert med Ragni Kolle og Lise Ferner. Gruppas urpremiere på Nationaltheaterets Amfiscene i 1977 ble en suksess. Samtlige av gruppens medlemmer bidro med et koreografisk verk. Quales koreograferte verket Fri form til musikk av Svein Finnerud.

Etter noen års virksomhet ble gruppa nedlagt, men Danseloftet fortsatte å være et verksted for både koreografi og undervisning. Verkstedet var et levende senter for utviklingen av nyere dans med kjente pedagoger fra utlandet.

Afrikansk dans

I 1980 tok Quale over driften av Danseloftet og flyttet til Konows gate. Fra det nye Danseloftet fortsatte hun sin undervisning i «fri rytmisk dans» og i afrikanske rytmer til hun la ned i 1999.

Quale ble interessert i afrikansk dans gjennom Senegalballetten på slutten av 70-tallet. Engasjementet for afrikanske dansetradisjoner bragte fram flere små produksjoner, og én større: Fleur d'Afrique (1986), som ble til i samarbeid med trommegruppa Mukta og perkusjonisten Gilles Obermeyer, begge mangeårige samarbeidspartnere.

I alle år underviste Quale sin elevgruppe i «fri rytmisk dans», som hun selv kalte sitt pedagogiske og kunstneriske virke. Hun fortsatte å undervise denne gruppa fram til hun var 75 år.

I 2011 ble hun tildelt Kongens fortjenestmedalje i sølv for sitt utrettelige arbeide for dansen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg