Elsa Marie Quale var en norsk danser, koreograf og pedagog

BakgrunnQuale har hovedfag med en tverrfaglig fagkrets innen realfag, sosologi og psykologi. Hun arbeidet som lektor og foreleste i matematisk statistikk ved UiO. Hun var tilknyttet universitetet fram til 1980. Da hun fikk Statens garantiinntekt for kunstnere, forlot hun universitetet og satset på dans.

Greta Størseth, elev av Birgit Åkesson, presenterte Quale for dansens abstrakte former og for en tilnærming hvor dansen skulle baseres på det personlige og intuitive. Gjennom dette arbeidet traff hun Ragni Kolle. Deres første forestilling i 1965 var på Teaterverkstedet på Blindern i samarbeid med komponist Kåre Kolberg. I 1967 skrev Egil Hovland Missa Vigilate. Kolle og Quale danset til deler av komposisjonen i Torshov kirke. Med dette ble de første dansesteg i Den norske kirke tatt! 40 år senere gjenopptok kunstnerne den samme koreografien i det samme kirkerommet til den samme musikken. Samarbeidet med Ragni og norske samtidskomponister fortsatte fram til 1976 med nyskapende dans og presentasjoner på bla Høvikodden.

I 1976 traff Quale Kjersti K Engebrigtsen og ble en vesentlig støtte i både etableringen og driften av Danseloftet. På samme tid ble Danseloftets gruppe etablert med Ragni og Lise Ferner. Gruppas urpremiere på Nationaltheaterets Amfiscene i 1977 ble en suksess. Samtlige av gruppens medlemmer bidro med et koreografisk verk og Elsas komposisjon het ”Fri form” til musikk av Svein Finnerud. Etter noen års virksomhet ble gruppen nedlagt. Danseloftet fortsatte å være et verksted for både koreografi og undervisning. Verkstedet var et levende senter for utviklingen av nyere dans med kjente pedagoger fra utlandet.

I 1980 tok Quale over driften av Danseloftet og flyttet til Konows gate. Fra det nye Danseloftet fortsatte hun sin undervisning i «fri rytmisk dans» og i afrikanske rytmer til hun la ned i 1999.

Quale oppdaget afrikansk dans med Senegalballetten på slutten av 70-tallet. Engasjementet for afrikanske dansetradisjoner bragte fram flere små og en større produksjon; «Fleur d'Afrique» i 1986 med trommegruppa Mukta og perkusjonist Gilles Obermeyer, begge mangeårige samarbeidspartnere.

I alle år underviste Quale sin elevgruppe i «fri rytmisk dans», som hun selv kalte sitt pedagogiske og kunstneriske virke. Hun fortsatte å undervise «gruppa» fram til hun var 75 år. I 2011 ble hun tildelt Kongens fortjenestemedalje i sølv for sitt utrettelige arbeide for dansen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.