Ella Signe Hval

Faktaboks

Ella Signe Hval
Ella Signe Quist Hval
Født
7. januar 1904, Kristiania
Død
17. desember 1994, Stavanger, Rogaland

Ella Hval med Ruth Kreftings maleri «Feriekolonigutten» fra 1932. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Ella Hval
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Ella Signe Hval var en norsk skuespiller som var en betydelig kunstner innenfor komedien. Hun var vidtspennende i sin menneskekunnskap i tragedier og samfunnsdramaer.

Karriere

Ella Hval debuterte i 1932 som Anna i Hans Müllers FlammeSøilen Teater. Hun spilte noen sesonger som kabaretkunstner og ved Nationaltheatret før hun fikk sitt gjennombrudd som den første Vibeke i Oppbrudd av Helge KrogDen Nationale Scene i 1936. I Bergen opptrådte hun i et stort repertoar, blant annet som Svanhild i Nils Kjærs Kjærlighetens Komedie, Gina i Henrik Ibsens Vildanden og fremfor alt Rebekka West i Ibsens Rosmersholm.

Etter 1945 var hun med sin kunstneriske allsidighet og autoritet en bærende kraft i Nationaltheatrets ensemble, og hun viste sitt psykologiske skarpsyn i moderne dramatikk som for eksempel Inès i Jean-Pauls Sartres For lukkede dører. Hval spilte tittelrollene i Anna Sophie Hedvig av Kjeld Abell og Agnes av Kent Andersson, Herlofs-Marte i Anne Pedersdotter, med uforlignelig humor daghjelpen i Filosofi og forviklinger av Muriel Spark og Meg i Gisselet av Brendan Behan (kritikerprisen 1960). Som Marjorie i Hjem av David Storey skildret hun både barskt og beveget forstandens lys i et formørket sinn.

Verv og priser

Hval var en årrekke leder i Norsk Skuespillerforbund, hvor hun ble æresmedlem. I 1977 fikk hun Norsk kulturråds ærespris. Erindringsboken Jeg har alltid hatt vanskelig for å glemme kom ut i 1979. I sitt første ekteskap (1924–1929) var hun gift med Rudolf Nilsen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg