Ella Baker

Faktaboks

Ella Baker

Ella Josephine Baker

Født
13. desember 1903, Norfolk, Virginia, USA
Død
13. desember 1986, New York, USA
Ella Baker taler på en nyhetskonferanse i 1968.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Ella Baker var en amerikansk politisk aktivist og organisator. Hun var en ledende figur i flere av de store borgerrettighets-organisasjonene i USA.

Ella Baker ble født i Virginia i 1903, og vokste opp og studerte i North Carolina, før hun flyttet til New York i 1927. Her ble hun aktiv i flere lokale organisasjoner for fattigdomsbekjempelse og borgerrettigheter, og senere i National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), hvor hun ble nasjonal leder for de regionale underorganisasjonene, før hun trakk seg ut i 1946.

Ella Baker hadde gode organisatoriske evner og et stort nettverk, som hun bygget opp gjennom flere tiår med aktivisme for svarte amerikaneres lovmessige rettigheter. Hun var med på å starte Southern Christian Leadership Conference (SCLC) sammen med blant annet Martin Luther King Jr. og Ralph Abernathy. I 1960 organiserte hun studentkonferansen som ble begynnelsen på organisasjonen Student Non-Violent Coordinating Committee (SNCC), som senere var involvert i både anti-segregasjonsdemonstrasjoner gjennom de såkalte Freedom Rides i 1961, organisering av stemmeberettigede i sørstatene, og opprettelsen av The Black Panther Party.

Baker jobbet i bakgrunnen av mange forskjellige borgerrettighetsorganisasjoner, og hun var til tider uenig med en del av de andre store figurene i bevegelsen. Martin Luther King Jr. ønsket opprinnelig at SNCC skulle bli en ungdomsavdeling av hans egen organisasjon SCLC, mens Baker rådet dem til å starte en selvstendig studentorganisasjon, som førte til langt større uavhengighet, og også til senere konflikter mellom SNCC og SCLC. Ella Baker fortsatte å arbeide som en rådgiver og nestor i borgerrettighetsbevegelsen frem til sin død i 1986.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg