Elkem a/s

. Begrenset gjenbruk

Oslo, norsk metallindustrikonsern grunnlagt 1904 som Det Norske Aktieselskab for Elektrokemisk Industri, navneendring til Elektrokemisk 1946 og til Elkem 1969 (1972–80 Elkem-Spigerverket). Elkem er en av verdens ledende produsenter av metaller og materialer med produksjon i Europa, Amerika og Asia. Hovedprodukter er aluminium, ferrosilisium, silisiummetall, karbon og mikrosilika. Norske smelteverk ligger i Sørfold i Nordland (Salten Verk), i Meråker (Meraker Smelteverk), i Thamshavn i Orkdal, i Svelgen i Bremanger, i Kristiansand (Fiskaa Verk) og i Kvam i Hordaland (Bjølvefossen). Egne kraftverk i USA, Canada og Norge, samt gruvedrift i bl.a. Tana (kvarts). Elkem eier dessuten over 70 % av svenske Sapa AB, en av verdens ledende produsenter av profiler og varmevekslerbånd i aluminium, samt halvparten av Elkem Aluminium (sm.m. amerikanske Alcoa) med smelteverk i Farsund og Mosjøen. Omsetning på 9,2 milliarder og rundt 2400 ansatte (2010). Konsernsjef er Helge Aasen (2012).

Elkem ble grunnlagt på initiativ av Sam Eyde, særlig med tanke på produksjon av nitrogen etter Birkeland-Eydes metode. Selskapet deltok de første årene i etableringen av en rekke andre bedrifter. Etter den første verdenskrig videreutviklet Elkem söderbergelektroden, som har hatt stor betydning for den elektriske smelteindustri, og Elkem har deltatt i konstruksjon av elektroder og smelteovner over store deler av verden. 1972 fusjonerte Elkem med Christiania Spigerverk (grunnlagt 1853), som 1985 ble overtatt av Norsk Jernverk. Elkem overtok 1981–84 amerikanske Union Carbides ferrolegeringsvirksomhet med smelteverk i Norge (Sauda og Meråker), USA og Canada.

Elkem var hovedeier (45 %) i det privatiserte Norsk Jern Holding AS, som frem til 1996 eide halvparten av stålkonsernet Fundia. Elkem var tidligere også engasjert i produksjon av steinull og andre isolasjonsprodukter i Norge gjennom samarbeidsprosjektet Elkem-Rockwool. Denne virksomheten drives nå av danskeide Rockwool alene. Elkems manganvirksomhet, med produksjon bl.a. i Sauda og Porsgrunn, ble 1999 solgt til franske Eramet, og konsernet la 2002 ned sin ferrokromvirksomhet og solgte 2003 smelteverket i Mo i Rana til brasilianske Vale Do Rio Dolce.

Den da største enkelteieren, Alcoa, gjorde i 2001-02 et mislykket forsøk på å få aksjemajoriteten i konsernet. Nest største aksjonær var da Orkla.I 2005 overtok Orkla Elkem. Året etter investerte Orkla 2,7 milliarder kroner i en ny fabrikk for produksjon av høyrent silisium til solceller i Kristiansand. Orkla startet en omorganisering av Elkem i 2009, hvor aluminiumsdivisjonen ble solgt til amerikanske Alcoa, mens vannkraftvirksomhetene i Salten og Bremanger ble solgt til norske energiselskaper. I 2011 ble selskapet solgt til det statlige kjemiselskapet China National Bluestar.

  • Sogner, Knut: Skaperkraft: Elkem gjennom 100 år, 2003, isbn 82-7631-074-5, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.