Elise Båtnes er en norsk fiolinist. Hun er 1. konsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester og professor ved Norges Musikkhøgskole. Hun fremstår som en musiker som dyrker fellesskapet i kammermusikk og i orkestersammenheng mer enn den profilerte posisjonen som solist, selv om hun i høy grad også har gjort seg gjeldende der.

I Norge studerte Båtnes med Kåre Opdal ved Trondheim kommunale musikkskole og senere med Arve Tellefsen. Videre studier var med Dorothy DeLay, Ruggiero Ricci og David Takeino. Selv sier hun at den største musikalske innflytelsen fikk hun gjennom Oslo Filharmoniske Orkester og dirigenten Mariss Jansons.

Hun har vært tilknyttet Det Norske Kammerorkester og i perioden 1995–1997, var hun medlem av Vertavokvartetten. I 1997 ble hun konsertmester og kunstnerisk leder for det nystartede Bergen Kammerensemble. Båtnes har vært solist med alle de norske symfoniorkestrene i tillegg til ledende orkestre ellers i Europa. Etter å ha vært ansatt som 2. konsertmester i Oslo-Filharmonien, ble hun 1. konsertmester i Danmark Radios Symfoniorkester i 2000, og fire år senere i WDR (Westdeutscher Rundfunk Sinfoniorchester) i Köln. I 2008 ble hun fast ansatt som 1. konsertmester i Oslo-Filharmonien.

Ved siden av sin orkestervirksomhet har hun også deltatt på kammermusikkfestivalene i Oslo, Risør og Stavanger og gjestet Festspillene i Bergen, Festspillene i Elverum og Olavsdagene i Trondheim. Som medlem av Vertavokvartetten har hun mottatt flere priser, blant andre Spellemannprisen i 1996 for Carl Nielsens strykekvartetter på Simax. Elise Båtnes spiller på en Antonio Stradivari/Cremona fra 1689.

  • Valen: Orchestral Music Volume One, Violin Concerto (BIS, 2008) med Stavanger Symfoniorkester, Christian Eggen, dirigent.
  • Bartók: Music for Solo Violin & Violin and Piano ( Simax, 2009), med Håvard Gimse, klaver.
  • Mozart, Brustad & Halvorsen: Violin and Viola Duos (Simax, 2012) med Heninge Båtnes Landaas, bratsj.
  • Prokofiev: Sonatas (Lawo, 2017) med Håvard Gimse, klaver.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.