Elisabeth Reichart, østerriksk forfatter. Elisabeth Reichart er mest kjent for sine prosatekster hvor hun tar et oppgjør med nasjonalsosialismen i Østerrike.

Elisabeth Reichart studerte historie og germanistikk ved universitetene i Salzburg og Wien. Hun disputerte i 1983 med en avhandling om motstanden mot nasjonalsosialismen i den østerrikske regionen Salzkammergut. Hun har innehatt flere gjesteprofessorater i USA og Japan.

Reichart debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1984 med romanen Februarschatten. Her tar hun utgangspunkt i en faktisk hendelse i februar 1945: 500 sovjetiske krigsfanger rømmer fra konsentrasjonsleiren Mauthausen. Flukten blir oppdaget, og befolkningen i området tar del i den nådeløse jakten, som senere kalles «Mühlviertler Hasenjagd» (harejakten i Mühlviertel). Reichart forteller historien gjennom en samtale mellom mor og datter, førti år etter at hendelsen fant sted; hvor datteren vil vite hva som skjedde den kalde februarnatten og hvilken rolle moren spilte. Tematisk er Februarschatten karakteristisk for Reicharts verk, som har bearbeidelsen av nasjonalsosialismen, særlig hvilke fatale følger fortrenging av historien har, både for individet og for samfunnet, som hovedtema.

Dette temaet kommer hun tilbake til blant annet i fortellingen Komm über den See (1988) og i La Valse (1992), en samling fortellinger. I romanen Die Voest-Kinder (2011) bearbeider Reichart både egen barndom og et kapittel østerriksk historie. Hun skriver om en oppvekst i skyggen av stålkonsernet Voest ved Linz, et stort konsern med en mørk historie som samtidig spilte en viktig rolle i forbindelse med å bygge den nye østerrikske velferdsstaten etter 1945.

Reichart har også skrevet tekster for barn og for teater (Sakkorausch, 1984) samt dikt (In der Mondsichel und anderen Herzgegenden, 2013).

Reichart har fått mange utmerkelser, blant annet Anton-Wildgans-prisen (2000).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.