Elgon

Elgon, nasjonalpark som omfatter utslokt skjoldvulkan i Øst-Afrika, på grensen mellom Kenya og Uganda, høyeste topp er Wagagai (4321 moh.) i Uganda. Høyeste topp på kenyansk side er Koitoboss. Flere topper er Sudek (4302 moh.) i Kenya, Mubiyi (4211 moh.) og Masaba (4161 moh.).

Faktaboks

Uttale

maunt ˈelgən

Også kjent som
Ol Doinyo Ilgoon, Masawa

Elgonfjellet danner høyeste punkt på vestsiden av Rift Valley der vi finner Maufjellene. Periodevis er Elgon snødekt. Fjellsidene er dekket av fruktbar jord på grunn av periodevis rikelig nedbør.

Kaldera diameter er 60 km. Kalderaen har en av de største kraterne i verden med 8 km i diameter og 600 m dypt. Berggrunnen er dekket av laterittjord. Fjellsiden har en rekke lavagrotter: Ngwarisha, Makinyen, Chepnyalil og Kitum.

Vulkanfjellet har slakt hellende sider. I øst og sørøst går fjellet ved 1890 moh. over i Uasin Gishu Plateau. I vest og nordvest stuper fjellklipper ned til fjellslettene i Øst-Uganda.

Den 1. mars 2010 ble et jordskred utløst ved foten av Elgonfjellet etter et voldsomt regnvær i Bududa-distriktet i Øst-Uganda. Mer enn 350 mennesker omkom i det som var den verste naturkatastrofen i Øst-Afrika på mange år.

I juni 2012 gikk et jordskred ved foten av Elgonfjellet i Bumwalukani-området i Uganda. Flere landsbyer ble begravet av jordmassene og minst 100 mennesker ble drept.

Nasjonalpark (169 km2) ble opprettet 1968 på både kenyansk og ugandisk side av Elgonfjellet.

Navn etter Elgonyistammen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg