Faktaboks

Elgon
Ol Doinyo Ilgoon, Masawa
Uttale

maunt ˈelgən

Elgon er en nasjonalpark i Øst-Afrika, på grensen mellom Kenya og Uganda. Nasjonalparken har et areal på 169 kvadratkilometer, og ble opprettet i 1968 på både kenyansk og ugandisk side av Elgonfjellet. Navnet er etter Elgonyifolket. Høyeste topp er Wagagai (4321 meter over havet) i Uganda. Høyeste topp på kenyansk side er Koitoboss. Nasjonalparken omfatter en utslokt skjoldvulkan.

Mount Elgon

Elgonfjellet danner høyeste punkt på vestsiden av Rift Valley der vi finner Maufjellene. Periodevis er Elgon snødekt. Fjellsidene er dekket av fruktbar jord på grunn av periodevis rikelig nedbør.

Vulkanfjellet har slakt hellende sider. I øst og sørøst går fjellet ved 1890 meter over havet over i Uasin Gishu Plateau. I vest og nordvest stuper fjellklipper ned til fjellslettene i Øst-Uganda.

Kaldera

Kalderens diameter er 60 kilometer. Kalderaen har et av de største kraterne i verden med 8 kilometer i diameter og er 600 meter dypt. Berggrunnen er dekket av laterittjord. Fjellsiden har en rekke lavagrotter: Ngwarisha, Makinyen, Chepnyalil og Kitum.

Topper

  • Wagagai (4321 meter over havet)
  • Sudek (4302 meter over havet)
  • Mubiyi (4211 meter over havet)
  • Masaba (4161 meter over havet)

Jordskred

1. mars 2010 ble et jordskred utløst ved foten av Elgonfjellet etter et voldsomt regnvær i Bududa-distriktet i Øst-Uganda. Mer enn 350 mennesker omkom i det som var den verste naturkatastrofen i Øst-Afrika på mange år.

I juni 2012 gikk et jordskred ved foten av Elgonfjellet i Bumwalukani-området i Uganda. Flere landsbyer ble begravet av jordmassene og minst 100 mennesker mistet livet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg