Elgeseter kloster

Elgeseter kloster, tidligere kloster ved Nidelva sør for Trondheims gamle bydel (nå midtbyen). Grunnlagt senest 1183, visstnok av erkebiskop Øystein, for regulære kanniker av Augustinerordenen. Elgeseter kloster fikk store eiendommer, og Mariakirken ble flyttet dit. Birkebeinerne brente klosteret i 1240, da hertug Skule flyktet dit, men kong Håkon bygde det opp igjen.

Ved reformasjonen ble klosterets prior sittende til 1546, da klosteret ble inndratt av kronen som bolig for den første evangeliske biskop i Trondheim, og 1559 gjort til avlsgård for lensherren. Svenskene brente klosteret i 1564. Stein fra ruinene ble brukt til erkebispegården og Vår Frue kirke. Ingen ytre spor av klosteret er tilbake, men rester av det finnes i grunnen under Klostergaten 47 og 60–62, og under gatelegemet mellom disse eiendommene.

Navnet føres tilbake til norrønt Elgisetr. Første ledd er elg eller elgi-, som bl.a. Magnus Olsen regner med har betydningen helligdom (gotisk alhs), et sted for gammel kultus. Da gården i Strinda ble plass for kloster og kirke, fikk navnet ofte skriftformen Helgasetr, men det fortrengte ikke den gamle form som nå er i bruk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg