Elephant9 er en norsk instrumentaltrio som lager musikk i skjæringspunktet mellom jazz og rock.

Gruppen ble dannet av Torstein Lofthus (trommer), Nikolai Hængsle Eilertsen (elektrisk bass) og Ståle Storløkken (tangenter) i Oslo i 2006 under navnet Storløkken/Eilertsen/Lofthus. Året etter skiftet trioen navn til Elephant9. Bandet er kjent for sin instrumentale fusjon av jazz og progressiv rock med innslag av psykedelia, og kritikere har beskrevet uttrykket som en blanding av Deep Purple og Miles Davis anno 1970-tallet. Storløkken, Eilertsen og Lofthus er også kjent fra band som Humcrush, Shining, The National Bank og Supersilent.

Elephant9 debuterte med albumet Dodovoodoo (2008) på Rune Grammofon til strålende kritikker fra en internasjonal musikkpresse med Uncut og Mojo i spissen, og fulgte opp med Walk the Nile i 2010 som samme år vant Spellemannprisen i klassen jazz. Begge albumene ble innspilt live på analogt utstyr i Grand Sport Studio i Oslo, hvilket skapte det varme og organiske uttrykket som etterhvert har blitt trioens varemerke.

I november 2010 opptrådte Elephant9 i London sammen med Motorpsycho, og besøkte samtidig BBC som en del av programserien «Jazz on 3». Året etter ble radiokonserten utgitt som Live at the BBC i et begrenset opplag på LP.

I september 2012 kom albumet Atlantis, som var resultatet av et samarbeid med den svenske gitaristen Reine Fiske, kjent fra bandet Dungen. Albumet høstet gode kritikker, og ble nominert til Spellemannprisen i 2012 i klassen jazz. Elephant9 og Fiske har samarbeidet flere ganger etter dette, herunder på albumene Psychedelic Backfire I og Psychedelic Backfire II (begge 2019).

Elephant9 på Canal Street, Arendal, 2018
Elephant9 på Canal Street, Arendal, 2018
Lisens: CC BY SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg