Elena Engelsens tiger på Oslo S
Elena Engelsens tiger på Oslo S. Av /Scanpix. Begrenset gjenbruk

Elena Engelsen

Faktaboks

Elena Engelsen
Født
1952, Østre Toten
Elena Engelsen, Gorilla, 1978
/BONO.
Lisens: Vernet verk
Sommerfuglpuppe

Sommerfuglpuppe er en skulptur i marmor fra 1982, 18,5 x 34 x 17,5 cm, eid av Nasjonalmuseet.

© /Nasjonalmuseet/BONO.
Lisens: Vernet verk

Elena Engelsen er en norsk billedhugger som hovedsakelig lager figurative dyreskulpturer. Hennes mest kjente verk er statuen Tiger på Jernbanetorget ved Oslo S. Den var en gave til byens 1000-årsjubileum i 2000 og refererer til kallenavnet tigerstaden. Engelsen har også dyreskulpturer med navn som Gorilla, Mandrill, Lori, Galago og Gepard. Hun bruker ofte belgisk hardstein i arbeidene sine, men også materialer som marmor, kalkstein, bronse og tre.

I 2021 ble Engelsen tildelt Anders Jahres Kulturpris. Den andre vinneren samme år var Håkon Gullvåg, som i likhet med Engelsen bor i kunstnerkolonien Ekely.

Bakgrunn og karriere

Engelsen ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole fra 1969 til 1971 og gikk i lære ved et steinhuggeri i Amsterdam.

Engelsen hadde separatutstilling ved Kunstnerforbundet i 1992. Hun har dessuten deltatt ved en rekke kollektivutstillinger i inn- og utland, blant annet i Berlin i 1993 og Dublin i 1995. Engelsen har utført offentlige utsmykninger på Bakås skole og i Gardeleiren, begge i Oslo, dessuten ved Vest-Agder sentralsykehus og i Skien fengsel.

Nasjonalmuseet eier hennes marmorskulptur Sommerfuglpuppe (1982). Verker av henne er også kjøpt inn av Oslo kommunes kunstsamling og Østre Toten kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg