El Salvadors flagg og våpen

Artikkelstart

El Salvadors flagg har tre like brede, horisontale striper i blått, hvitt og blått. Statsflagget har riksvåpenet midt i den hvite stripen.

Stripene i flagget skriver seg fra flagget til de sentralamerikanske forente stater i 1820- og 1830-årene og gjenfinnes også i flaggene til Costa Rica, Guatemala, Honduras og Nicaragua. El Salvador brukte flagget til 1865 og fra 1912. Det ble offisielt antatt først i 1972.

Riksvåpenet

Våpenets motiv og symboler gjenfinnes særlig i Nicaraguas, men også i Costa Ricas og Honduras' riksvåpen.

Våpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Riksvåpenet har et skjold som en likesidet trekant og viser fem grønne vulkanske fjell i et blått hav. Over dette er det en stake der en rød frygisk lue henger som frihetssymbol, omgitt av gullstråler. Over luen står inskripsjonen 15 de set de 1821 (15. september 1821, det vil si uavhengighetsdagen) i rødt. Øverst er det en regnbue. Skjoldet er flankert av to nasjonalflagg på hver side og et flagg bak skjoldet. Under skjoldet er det en banderole med inskripsjonen Dios Unión Libertad ('Gud Fellesskap Frihet'). Skjoldet er omfattet av en laurbærkrans (med 14 bladkranser, én for hvert departement) og en sirkelformet inskripsjon i gull: Republica de El Salvador en la America Central.

Våpenet ble opprinnelig tatt i bruk av Den sentralamerikanske forbundsrepublikken (som El Salvador var en del av) fra 1824 til denne ble oppløst i 1840, og deretter ble det brukt av El Salvador til 1865 og på ny fra 1912. Våpenets motiv og symboler gjenfinnes særlig i Nicaraguas, men også i Costa Ricas og Honduras' riksvåpen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg