El Mahallah El Kubra

Artikkelstart

El Mahallah El Kubra er en by i Egypt som ligger sentralt i Nildeltaet. Byen ligger rundt 120 kilometer rett nord for Kairo, og har rundt 500 000 innbyggere (2018). El Mahallah, som navnet forkortes til, er den største byen i guvernementet Al-Gharbiyya. Byen er hovedsentrum for Egypts tekstilindustri, og har i tillegg ris- og kornmøller. Byvåpenet viser toppen av en moské med en minaret omkranset av et tannhjul, som vitner om industriens betydning for byen.

Faktaboks

Uttale
mahˈallah al-kubra
Etymologi

arabisk: 'den store leirplassen'

Også kjent som

El Mahallah

koptisk: Dishairi

Historie

I middelalderen var byen et handelssenter, og fra 1300-tallet og frem til 1836 var byen hovedstad i Al-Gharbiyya.

Byen vokste frem som en viktig industriby på 1920-tallet i forbindelse med etableringen av den store tekstilfabrikken Misr Helwan, som ble grunnlagt i 1927. Denne fabrikken produserer tekstiler primært til lokale kunder, men rundt 30 prosent selges til utlandet, i hovedsak egyptisk bomull. På 2000-tallet hadde fabrikken over 25 000 ansatte.

Sommeren 2012, under opprørene i Egypt i forbindelse med Den arabiske våren, gikk brorparten av de ansatte i Misr Helwan i streik, og krevde bedre rettigheter. Flere opprør i byen ledet blant annet til at El Mahallah erklærte seg selvstendig fra resten av Egypt i november samme år, i protest mot Egypts president Mohamed Morsi som hadde blitt valgt i juni.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg