El Celler de Can Roca

Karamelliserte grønne oliven fylt med ansjos, en av restaurantens mest populære appetittvekkere
Av .
Lisens: CC BY 2.0

El Celler de Can Roca, gourmetrestaurant i Girona, Spania. El Celler de Can Roca drives av de tre Roca-brødrene. Den har tre stjerner i Guide Michelin, og ble av Restaurant Magazine kåret til verdens beste restaurant i 2013 og 2015.

Bakgrunn og utvikling

El Celler de Can Roca ble åpnet i 1986 av brødrene Joan (født 1964) og Josep Roca (født 1966), henholdsvis sjefskokk og vinkelner. Restauranten lå da praktisk talt vegg i vegg med Can Roca, en annen restaurant som åpnet i 1967 og tilhørte brødrenes foreldre. El Celler de Can Rocas meny har siden starten vært basert på det tradisjonelle katalanske kjøkkenet, men etter hvert med en stadig mer moderne og nyskapende vri. I 1997 begynte Joan og Joseps lillebror Jordi Roca (født 1978) som assistent til restaurantens dessertkokk Damian Allsop, og siden 2000 har Jordi vært ansvarlig for kjøkkenets dessertavdeling. I 2007 flyttet restauranten til nye lokaler i samme nabolag, hvor den fortsatt holder til.

Internasjonal anerkjennelse

I 1995 ble El Celler de Can Roca den første restauranten noensinne i Girona som ble tildelt en stjerne i Guide Michelin. Den andre stjernen fulgte i 2002, og i 2009 ble restauranten belønnet med sin tredje stjerne i guiden. El Celler de Can Roca har siden dette også ligget høyt på bransjebladet Restaurant Magazines kåring over verdens beste restauranter, og gikk helt til topps i både 2013 og 2015. Joan har dessuten blitt kåret til verdens beste kokk og Jordi til verdens beste dessertkokk av samme magasin.

Innflytelse i gastronomiens verden

El Celler de Can Roca har hatt stor innflytelse på andre gourmetrestauranter, særlig gjennom sin bruk av sous vide-teknikken, det vil si tilberedning av vakuumpakket mat i vann. Denne teknikken ble lenge først og fremst brukt til forberedning og bevaring av mat, men har etter hvert blitt sentral i El Celler de Can Rocas matlaging. Restauranten har sammen med Narcís Caner utviklet sous vide-maskinen Roner (ordet er en sammensetning av Roca og Caner), som kan brukes med meget presis temperaturkontroll.

Annet

I takt med sitt stadig voksende omdømme har Roca-brødrene gitt ut en rekke bøker om sin restaurant og matlaging. I 2012 åpnet de iskrembutikken Rocambolesc i Girona, der det også er mulig å kjøpe dessertretter fra El Celler de Can Roca. Sommeren 2014 og 2015 lukket brødrene restauranten noen uker for å dra på verdensturné med resten av personalet; de har blant annet besøkt Mexico, Colombia, Peru, USA, Argentina og Tyrkia. Siden 2016 har Roca-brødrene vært ambassadører for FNs utviklingsprogram.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg