Ekkerøya naturreservat

Artikkelstart

Ekkerøya naturreservat ligger i Vadsø kommune, Finnmark, og ble opprettet 28. januar 1983. Området strekker seg over 1647 dekar.

Reservatet omfatter antakelig Norges lettest tilgjengelige fuglefjell, som ligger i en bratt skrent på øyas vestside. Fra bebyggelsen på innersiden av øya er det knappe hundre meter til fuglefjellet, hvor det ruger omlag 40 000 par krykkjer foruten et mindre antall lomvier og alker.

Nordsiden av øya er nokså flat, og her er det mindre myrområder hvor det hekker brushane, steinvender og svømmesnipe, foruten mindre spurvefugler som skjærpiplerke og lappiplerke. Grunnområdene utenfor øya er om vinteren kjente oppholdssteder for sjeldne arktiske arter som praktærfugl, stellerand, islom og gulnebblom. I alt er det registrert omkring 30 hekkende arter her, mens observasjonslisten er på over 50 arter.

Under fuglefjellet er det en ytterst frodig vegetasjon på grunn av gjødslingen fra fuglene, og både skjørbuksurt og kystbalderbrå henger i store klynger nedover fjellsiden.

For noen hundre år siden var Ekkerøya en øy, men den er nå forbundet med fastlandet via en fylling hvor det er anlagt vei.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg