Einar Bragi

Faktaboks

Einar Bragi
Einar Sigurðsson Bragi
Født
7. april 1921, Eskifjördur, Island
Død
26. mars 2005, Reykjavik, Island

Artikkelstart

Einar Bragi var en islandsk lyriker. Både som lyriker og som redaktør for avantgardetidsskriftet Birtingur (i perioden 1953–68), fikk han stor betydning for modernismens gjennombrudd i islandsk lyrikk på 1950-tallet.

Bragi debuterte i 1950 med samlingen Eitt kvöld í júni (En kveld i juni), som bærer preg av en forsiktig modernisme under innflytelse av svensk og finlandssvensk lyrikk, der særlig de sterkt visuelle prosadiktene gjør inntrykk. I senere samlinger fra 1950-årene, Svanur á báru (Svane på bølge, 1952), Gestaboð um nótt (Nattlig gjestebud, 1953) og Regn í maí (1957), videreutvikler han et individualistisk diktspråk, ofte med en overraskende, drømmeaktig logikk. Hans dikt hører til blant de aller fineste i islandsk etterkrigslitteratur.

Han har også gitt ut flere samlinger med gjendiktninger av utenlandsk lyrikk. Spesielt må nevnes hans sju bind med gjendiktninger av samisk litteratur, blant annet Undir norðurljósum (Under nordlyset, 2003), som inneholder dikt av 14 nålevende samiske lyrikere. I 1983 kom Ljóð (Dikt) og i 2000 Ljós í augum dagsins (Lys i dagens øyne), som for det meste inneholder redigerte utgaver av egne og oversatte dikt.

Han har dessuten skrevet prosabøker, blant annet fortellinger fra Island på 1700-tallet i Þá var öldin önnur (Da var århundret et annet, tre bind, 1973–75) og hjembygden Eskifjörðurs historie (Eskja, fem bind, 1971–86).

På norsk er det kommet en separat samling gjendiktninger av hans dikt, Regn i mai (ved Knut Ødegård, 1973) som også inneholder et essay om Einar Bragi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg