Eimear McBride

Faktaboks

Eimear McBride
Født
1976, Liverpool

Artikkelstart

Eimear McBride er en irsk forfatter. For debutromanen vant hun Goldsmiths Prize og hun har raskt har etablert seg som en av de sentrale irske samtidsforfatterne. McBride skriver intens fiksjon om hvordan seksualitet kan virke både frigjørende og fengslende. Språket er eksperimenterende og med tydelig inspirasjon fra modernismen.

McBride vokste opp på den irske vestkysten, men flyttet til England for å studere drama da hun var 17 år. Hennes første roman, A Girl is a Half-formed Thing ble refusert av mange forlag før den til slutt ble publisert av et mindre engelsk forlag i 2013. Romanen er skrevet i en krevende form, inspirert blant annet av de indre monologene i James Joyces Ulysses. Den følger en ung kvinne fra tidlige år til voksen alder, med fokus på familieforhold, seksuelt misbruk og hennes brors hjernesvulst. A Girl is a Half-formed Thing vant en lang rekke priser, og fikk svært positive kritikker på grunn av dens utfordrende stil, intensitet og uredde behandling av krevende temaer.

I 2016 publiserte forlaget Faber and Faber McBrides andre bok, The Lesser Bohemians. Denne romanen viderefører til dels stilistiske grep fra debutromanen, og skildrer hvordan en ung irsk kvinne opplever sitt første år på en dramaskole i London midt på 1990-tallet. Kvinnen utvikler et problematisk forhold til en eldre mann i teaterbransjen, der begge to sliter med etterdønningene av traumatiske personlige opplevelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg