Eidsvoll prestegård

Eidsvollbakken

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Eidsvoll prestegård var en tidligere herregård og prestegård på vestsiden av Vorma i Eidsvoll kommune, Viken fylke.

Eidsvoll prestegård naturreservat

Eidsvoll prestegård ligger i et ravinelandskap med ravineskog og kulturmark på nordsiden av Andelva. Ravinelandskap og ravineskog er sjeldne og artsrike naturtyper, og området er i dag vernet.

Historikk

Eidsvoll prestegård har historie tilbake til grunnleggelsen av Eidsvoll kirke på 1200-tallet, eller kanskje allerede da den første kirka ifølge sagaen ble bygd i 1017. Ved arkeologiske undersøkelser er det funnet kull fra dyrkningslaget da åkeren ble ryddet for første gang, som er datert fra 380 fvt. til 170 fvt. eller førromersk jernalder.

Pilegrimsleden går i området rundt Eidsvoll prestegård og er merket som kultursti. Hovedbygningen, som ble bygd på 1720-tallet, brant ned i 1877.

Prestegården på Eidsvoll var en av de største gårdene i kommunen på 1800-tallet. Familien Wergeland bodde på gården fra 1817 til 1848 og Eilert Sundt fra 1869 til 1875. Ingen av husene fra Wergelands tid er bevart. I dag er uttunet på prestegarden, «Prestegardstunet», skilt ut til opplærings- og aktivitetssenter for psykisk utviklingshemmede. I drengestua har Eidsvoll museum en utstilling om Wergelandfamiliens tilknytning til Eidsvoll. Eidsvollbakken (Eidsvold Bad), stasjonsområdet og flere andre eiendommer er skilt ut fra prestegården.

Kart

Eidsvoll prestegård
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg