Eidsvoll Ullensaker Blad

Avishode til Eidsvoll Ullensaker Blad
Eidsvoll Ullensaker Blad.
I 1922 ble Erling Grieg ansatt som redaktør. Grieg var en markant politisk skikkelse i bygda og sentral deltaker i det lokalpolitiske liv. Han satt som redaktør i 35 år, mesteparten av tiden som den eneste ansatte i redaksjonen. Under krigen var Eidsvold Blad beleiret av tyskerne som ønsket mer vennlige artikler om «den nye ordning». Men både redaktør Grieg og styret trenerte alle henvendelser så godt de kunne, inntil Grieg ble avsatt og arrestert i mai 1943. Resten av krigen ble avisen redigert av en nazistisk redaktør. I tiden etter annen verdenskrig har skift ende redaktører tilhørt alle partier fra Høyre til SV, men avisen er forblitt partipolitisk uavhengig
Erling Grieg
Eidsvoll Ullensaker Blad.

Artikkelstart

Eidsvoll Ullensaker Blad, avis i Eidsvoll, grunnlagt 1901, utkommer fire dager i uken. Lokalavis for øvre Romerike (kommunene Ullensaker, Gjerdrum, Nannestad, Eidsvoll og Hurdal). Redaktør Bjørn Inge Salberg Rødfoss.

Avisens opplagstall i 2015 var 6 11 for papiravisen og 6416 for salg av digitale abonnementer og utgaver. Totale lesertall for papir og digitalt, inkludert åpent innhold en gjennomsnittsdag i 2015 var 20 000 (Mediebedriftenes Landsforening).

Historie

Eidsvold Blad er et ektefødt barn av bygdas politiske elite. Fødselen skjedde i kommunehuset etter et herredsstyremøte den 2. juni 1901. Da hadde diskusjonen gått lenge om behovet for en avis for bygdene på øvre Romerike. Det var stor politisk aktivitet i distriktet, og bøndene trengte en avis som kunne bringe «... Artikler om Landbruget og dets Binæringer f. Eks. Havebrug, Hønsehold osv.».

Avisen, som hadde kontor og trykkeri på Dal, hadde sin største utbredelse i bygdene sør for Eidsvoll, i Ullensaker, Nes og Nannestad. Aksjonærene var bønder i dette distriktet. Men etter hvert ble Eidsvoll kjerneområdet for avisens leserkrets. I 1920 flyttet den til Sundet i Eidsvoll der avisselskapet kjøpte to gårder og fikk plass for nytt og mer tidsmessig trykkeutstyr. Da fikk avisen eiere som stort sett var hjemmehørende i Eidsvoll. Den ble nå organ for Høyre og Frisinnede Venstre, men fikk etter hvert betegnelsen «uavhengig» knyttet til avishodet. Det ble mange redaktørskifter. Blant andre var seinere statsminister Jens Hunseid redaktør en kort periode.

Etter krigen ble det økonomisk armslag for modernisering. I 1958 fikk avisen ny trykkeribygning og nytt trykkeri som gjorde det mulig å øke sidetallet fra fire til åtte. I begynnelsen av 1970-åra ble Eidsvold Blad den første avisen i Akershus som gikk over til offsettrykk med fotosats. Fra 1964 kom den ut fire ganger per uke.

I 1960 ble det innledet samarbeidsforhandlinger mellom Eidsvold Blad og bladet Romerike på Kløfta. Samarbeidet ble en realitet fra 1. januar 1961. Dermed fikk Eidsvold Blad sitt første avdelingskontor. I 1966 kjøpte Eidsvold Blad avisen Romerike.

Siden slutten av 1990-tallet er aksjekapitalen utvidet, og tyngden av eierne konsentrert i det bymessige Sundet. Samtidig har avisen fått nytt navn, Eidsvold/Ullensaker Blad, for å utvide nedslagsfeltet sørover mot Jessheim og Kløfta. I åra etter annen verdenskrig ble den på folkemunne omtalt som Purkerud Blad. Purkerud var et respektløst og folkelig navn på Eidsvoll og henviste til hovednæringen i bygda, landbruk, som også preget avisen. Etter at hovedflyplassen for Østlandet ble lagt til Gardermoen, er imidlertid Jessheim blitt byliknende som Sundet. Dette preger stoffutvalget i avisen ved starten av det 21. århundre. Den er ikke lenger primærnæringenes avis

Opplag

År Opplag
1920 4000
1932 3000
1950 3567
1970 5194
2008 8178
2015 6416

Fakta

  • Eidsvold Blad: prøvenr. 15.6.1901, før ordinære nr. 3.7.1901.
  • Parallellutgaven Ullensaker Blad, første nr. 15.8.1977.
  • Endret navn fra Eidsvold Blad/Ullensaker Blad til Eidsvoll Ullensaker Blad 22.10.2005.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg