Kommunevåpen

. Begrenset gjenbruk

Plassering

KF-bok. Begrenset gjenbruk

Eid er en kommune i Nordfjord, Sogn og Fjordane. Kommunen omfatter områdene omkring Eidsfjorden, som er en 13 kilometer lang fjordarm av Nordfjorden. I vest strekker kommunen seg til nordbredden av Nordfjord vestover til Lefdal og i øst går den til områdene nord for Hundvikfjorden og Utfjorden, samt Eidsdalen og områdene omkring vestre del av Hornindalsvatnet. Eid grenser i nord til Møre og Romsdal fylke.

Deler av Davik (i vest) og Hornindal (i øst) ble tillagt Eid i 1965, og i 1992 ble Lote og Hennebygda innlemmet i kommunen. Eid og Selje kommuner ble enige om sammenslåing i forbindelse med regjeringen Solbergs kommunereform. Dette ble godkjent i Storginget juni 2017.

Eid er berglendt med fjell opp til 1297 meter over havet på Glitregga sør for Hornindalsvatnet. Berggrunnen består av gneis og gneisgranitt som tilhører Gneisregionen. Det ligger løsavsetninger av sandholdig moldjord langs fjordene og i dalene, ofte i terrasser. Hornindalsvatnet øst i kommunen er Vestlandets største og Norges og Europas dypeste innsjø; den er 514 meter dyp.

Bebyggelsen er konsentrert til Eidsdalen. Kommunesenteret Nordfjordeid ligger ved botnen av Eidsfjorden. Kommunens andre tettsted, Mogrenda, ligger like nedenfor Hornindalsvatnet. I tettstedene bor over halvparten av kommunens innbyggere. Det er ellers relativt tett bosetning langs nordsiden av Eidsfjorden.

Eid er en betydelig jordbruksbygd med hovedvekt på husdyrhold. Det er en del frukt- og bærdyrking. Knapt halvparten av skogarealet er barskog og andelen er stigende. Industrien er variert med en vesentlig konsentrasjon til Nordfjordeid. Det er næringsmiddelindustri (meieri, slakteri, konservesfabrikk), trevare- og møbelindustri, verkstedindustri (skipsbygging) og konfeksjonsindustri.

Det er lite vannkraftproduksjon i Eid. Den gjennomsnittlige årsproduksjonen i kommunen er på 13 gigawattimer (GWh) per 2016. Det er fire kraftverk i kommunen og høyeste fallhøyde er 294 meter.

Trevare- og skipsbyggingsindustrien finnes for en stor del utenfor Nordfjordeid. Her kan nevnes skipsbyggeri og møbelfabrikk i Naustdal ved Eidsfjorden. Olivin-steinbrudd ved grensen mot Vågsøy i vest. Fjordhestavl på Nordfjordeid. På Nordfjordeid kommer Fjordabladet ut tre ganger ukentlig.

Rv. 15 går fra Måløy gjennom Eid og Stryn over Strynefjellet til Otta i Gudbrandsdalen. Fra Stryn går Fv. 60 videre langs Innvikfjorden og over Utvikfjellet til E 39 i Byrkjelo i Sunnfjord. Kommunen har tre veiforbindelser med Ålesund, E 39 over Volda/Ørsta og ved Fv. 60 fra Hornindal over Hellesylt/Stranda, eller via den nye Kvivstunnelen ved Grodås fergefritt til Volda langs Austefjorden og videre til Ålesund. E 39 fortsetter sørover fra Nordfjordeid og fører ved fergeforbindelse over Nordfjorden sørover til Sunnfjord og Sogn. Det er fergesamband over Nordfjorden ved Stårheim til Isane i Bremanger og Rv. 614/5 sørvestover til Florø.

Nordfjordeid er et administrasjons- og skolesentrum av betydning også utenfor Eid kommune. Her finnes Nordfjord sjukehus, Nordfjord tingrett og Eid vidaregåande skule, samt Fjordane folkehøgskule.

Eid hører til Vest politidistrikt, Fjordane tingrett og Gulating lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Nordfjordrådet sammen med Bremanger, Gloppen, Hornindal, Selje, Stryn og Vågsøy.

Eid kommune tilsvarer de tre soknene Eid, Kjølsdalen og Stårheim i Nordfjord prosti (Bjørgvin bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Eid til Sønd- og Nordfjord fogderi i Nordre Bergenhus amt.

For statistiske formål er Eid kommune (per 2016) inndelt i tre delområder med til sammen 24 grunnkretser:

  • Austre Eid: Heggjabygda/Navelsaker, Holmøyane, Leivdal, Nes, Hjelle
  • Nordfjordeid: Skårhaug, Myroldhaug/Langeland/Stokkenæs, Lunden/Gjerde/Osnes, Nordfjordeid, Myklebust, Myklebuståsen, Os, Hundeidet, Torheim/Sørland, Lote
  • Vestre Eid: Haugen, Hjelmelandsdalen, Naustdal, Remmedalen, Myrold, Høynes, Reksnes, Kjøllsdal, Haus/Lefdal

Det er gjort flere funn fra stein-, bronse- og jernalder. På Nordfjordeid ligger Fjordane Forsvarsmuseum. Eid kirke er ei langkirke i tre, som ble oppført i 1849 og påbygd i 1915. Operahuset Nordfjord åpnet i 2009 der Opera Nordfjord har en årlig forestilling. I Hjelmelandsdalen, ti kilometer nordvest for Nordfjordeid, ligger Harpefossen Skisenter.

Kommunevåpenet (godkjent 1986) har et gull hestehode mot en rød bakgrunn og henspiller på fjordhestens sterke tilknytning til kommunen.

Navnet kommer trolig ikke av ‘eid’, men av fjordnavnet Eidsfjorden, som inneholder et norrønt fjordnavn Øygir, avledning av Aug, bortkommet navn på Eidselva, sannsynlig betydning ‘elven som går i mange slyng’.

  • Aaland, Jacob: Eid – Hornindalen, 1909 (Nordfjord fraa gamle dagar til no, del 2: Dei einskilde bygder, bind 1).
  • Fett, Per: Eid prestegjeld og Hornindal prestegjeld, 1960.
  • Henden, Mons: Hennebygda : ei kultursoge, 1963.
  • Os, Edvard: Eid og Hornindal : etter Jacob Aaland:Nordfjord frå gamle dagar til no. B.II/1 Eid – Hornindalen, 1953.
  • Rindal, A.O.: Eid herad gjenom hundrad aar, 1837-1937, 1937.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.