Egisto Tango

Faktaboks

Egisto Tango

Egisto Emilio Tango

Uttale
tˈango
Født
13. november 1873, Roma, Italia
Død
5. oktober 1951, København, Danmark

Artikkelstart

Egisto Tango var en italiensk dirigent som særlig huskes som en sentral personlighet i musikklivet i København fra slutten av 1920-årene og til sin død. Tango var dansk statsborger fra 1946.

Utdannelse og læreår

Tango ble født i Roma og ble utdannet som dirigent ved musikkonservatoriet i Napoli. Han debuterte som dirigent i 1893, og var en tid operadirigent ved forskjellige turnéselskaper, blant annet på turné i USA i 1896.

Karriere

Tango dirigerte etter hvert ved ledende italienske scener. I 1911 ledet han fremførelser av Rosenkavaleren av Richard Strauss på Teatro Costanzi i Roma. Karrieren skjøt fart med oppdrag ved Volksoper Berlin i årene 1903–1908. Han ledet forestillinger av italiensk repertoar ved Metropolitan-operaen i New York i 1909–1910 og gjestet ved La Scala-operaen i Milano.

Tango var kapellmester ved operaen i Budapest i perioden 1913–1919. Her ble han kjent med Béla Bartók og ledet uroppførelsene av Bartóks ballett Treprinsen i 1917 og hans opera Ridder Blåskjeggs borg i 1918.

København

Fra 1925 ledet Tango et turnerende italiensk operaselskap i Tyskland, og med disse gjestet han København i 1927 med operaer av Giuseppe Verdi. Blant solistene var hans kone, den rumenske sopranen Viorica Tango (født Vasilescu). Med samme selskap var han tilbake i København i 1928 og 1929 og ledet forestillinger på Det ny teater i København.

Tango ble engasjert som operadirigent ved Det Kongelige Teater i 1929 og ble fra 1932 fast dirigent her. Samarbeidet med Det Kongelig Kapel var utmerket fra første stund og Tango ble populær hos publikum.

Med sin brede internasjonale erfaring kom han til å bidra vesentlig til en fornyelse ved operaen i København. Han gjeninnførte med stor suksess Wolfgang Amadeus Mozart på Det Kongelige Teaters repertoar, et repertoar som lenge var forsømt. Ikke minst kom Tango med en ny forståelse for Giuseppe Verdis operaer. Han ledet blant annet Danmarks-premierene på Don Carlos i 1930 og Skjebnens makt i 1937, og hadde også andre Verdi-operaer på repertoaret.

Tango var også konsertdirigent, både ved Det Kongelige Kapel og i Danmarks Radio. Han ble en forkjemper for komponisten Carl Nielsen; Tango hadde blant annet Nielsens sjeldent oppførte symfoni nr. 6 på repertoaret og ledet også gjenopptagelsen av hans opera Maskarade på Det Kongelige Teater i 1931.

Tango gjestet Oslo-Filharmonien (daværende Filharmonisk Selskaps Orkester) i mars 1947 med musikk av Georg Friedrich Händel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg