Eginald Schlattner

Faktaboks

Eginald Schlattner
Født
13. juli 1933, Arad
Eginald Schlattner (2015)

Artikkelstart

Eginald Schlattner er forfatter og teolog. Han hører til den tyskspråklige minoriteten i Romania, og han er særlig kjent for sin til dels selvbiografiske romaner fra Siebenbürgen (Transilvania).

Biografi

Schlattner ble født i Siebenbürgen (Transilvania); oppveksten tilbrakte han blant annet i byen Fogarasch (Fagaras), i Hermannstadt (Sibiu) og Kronstadt (Brasov). Etter andre verdenskrig ble faren hans, som de aller fleste andre voksne tyskrumenere, deportert til sovjetiske arbeidsleire. Samtidig ble familiens eiendom inndratt av staten.

Som hydrologistudent i Klausenburg (Cluj-Napoca) ledet Schlattner en tyskspråklig litteratursirkel som ble overvåket av sikkerhetspolitiet, Securitate. Han ble arrestert, og under press lot han seg overtale til å vitne mot sine forfatterkolleger som ble dømt til lange fengselsstraffer, mens han selv slapp unna med to års fengsel. I etterkant har det vist seg at prosessen langt på vei var en såkalt skueprosess; like fullt har det vært vanskelig for Schlattner å bli kvitt stemplet som kronvitne for den rumenske staten. Schlattner, som først utdannet seg til ingeniør, studerte senere teologi og virket som prest i Rothberg (Roșia) ved Sibiu fra 1978. I motsetning til de fleste andre tyskspråklige forfatterne fra Romania, for eksempel Herta Müller og Richard Wagner (født i 1952), har Schlattner blitt boende i landet.

Forfatterskap

Schlattners to første prosatekster Gediegenes Erz og Odem (begge 1957) var antatt til publisering i Romania, men utgivelsene ble stoppet da han ble fengslet.

I tidsrommet 1998–2005 skrev Schlattner sitt hovedverk, romantrilogien fra Siebenbürgen. Her forteller han – delvis selvbiografisk – om tilværelsen til den tyskspråklige minoriteten som går under betegnelsen «Siebenbürger Sachsen» (saksere fra Siebenbürgen). Rammefortellingen i Der geköpfte Hahn (1998) utspiller seg 23. august 1944, den dagen Romania skifter side i andre verdenskrig. Mens gymnasiasten Felix venter på at skolekameratene skal komme til en avslutningsfest han arrangerer, får leseren gjennom hans minner og tilbakeblikk del i familiehistorien og i dagliglivet i den flerkulturelle byen Fogarasch. Handlingen i romanen Rote Handschuhe (2000) utspiller seg i siste halvdel av 1950-tallet, mens jeg-fortelleren sitter i fengsel, hvor han forhøres og mishandles av Securitate. Også her brukes retrospeksjon for å gi innblikk i fortellerens biografi, familie og de samtidige politiske forholdene i Romania. Das Klavier im Nebel (2005) danner innholdsmessig og kronologisk den mellomste romanen i Schlattners trilogi fra Siebenbürgen. Handlingen utspiller seg mellom 23. august 1944 og sommeren 1951. Hovedpersonen, den unge mannen Clemens, strever med å finne seg til rette i en ny politisk virkelighet samtidig som hans språklige og kulturelle identitet settes på prøve. Trilogien er oversatt til flere språk; Der geköpfte Hahn ble filmatisert i 2006-2007, regi førte Radu Gabrea.

Tidligere fortellinger, blant annet Odem, er utgitt i bindet Mein Nachbar, der König. Verlassene Erzählungen (2012). Wasserzeichen (2018) er en svært personlig bok som videreutvikler enkelte komponenter fra trilogien, som gir et ytterlige innblikk i forfatterens egen livshistorie og i Schlattners teologiske ståsted.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg