Egil Weiglin er en norsk maler. Han er kjent for sine abstraherte, fargesterke landskapsmotiver, men malte også portretter og bymotiver.

Samtidig som Weiglin startet på sin formelle kunstutdannelse, var han assistent for sin far, Ulrik Hendriksen, som jobbet med kirkerestaureringer fra 1935 til 1942. Mellom 1939 og 1943 assisterte han i flere av Axel Revolds fresco-arbeider, blant annet i Oslo rådhus.

Weiglin var elev av Per Krohg ved Statens håndverks- og kunstindustriskole fra 1934 til 1937, og Axel Revold ved Statens kunstakademi fra 1937 til 1940.

Egil Weiglins malerier fra 1950-årene består av abstraherte landskap. Fra 1965 var det særlig Jærlandskapet som opptok ham. Dette landskapet hadde han fått en forestilling om allerede som barn, gjennom farens fortellinger da han kom hjem fra sine mange opphold på Jæren i forbindelse med restaureringen av malerier i middelalderkirkene i området. Weiglins Jær-motiver veksler mellom nære, små naturutsnitt og større utsikter hvor hav møter himmel.

På begynnelsen av 1960-tallet hadde Weiglin noen viktige studieopphold i Italia, blant annet i Roma, Terracina og Taormina. Han vendte tilbake til Taormina i 1972. Fra denne tiden bygget Weiglin opp motivene ved hjelp av enkeltstående, kantete former og sterke farger, satt på lerretet i planmessige, brede penselstrøk. Hans behandling av fargen har dekorative kvaliteter og kan i noen tilfeller minne om mosaikker, slik som i motivet Fra Manicone, Terracina (1962).

Egil Weiglin er en representant for etterkrigstidens halvabstrakte landskapsmaleri.

Egil Weiglin har laget flere alterbilder og utsmykninger. I Botne kirke i Vestfold har tavlen, som opprinnelig er fra 1664, fire bilder og rike utskjæringer. De to nederste bildene ble malt på nytt i 1940-årene av Weiglin. De forestiller Jesus med disiplene ved nattverden og Jesus med tornekrone foran Pilatus.

I 1951 laget han utsmykning til prekestolen i Holter kirke i Nannestad, også den opprinnelig fra 1600-tallet. Her har han dekorert løst innsatte treplater i storfeltene med evangeliebilder.

Han har utført alterbildet Livstreet (1961) i temperateknikk i Nøtterøy gravkapell.

På 1950-tallet sto Weiglin for restaureringsarbeider blant annet i Sel kirke (1952), Langesund kirke (1953), Heggedal kapell (1953) og Tretten kirke (1955).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.