Faktaboks

Egil Haraldsen
Født
30. oktober 1952, Fredrikstad
Egil Haraldsen har designet bokomslaget til Ingen er alene av Mattis Øybø, Forlaget Oktober 2007.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Egil Haraldsen er en norsk prisbelønt grafisk designer, typograf, tegner og fotograf som er særlig kjent for sine bokomslag for Forlaget Oktober og filmplakater for Arthaus. Haraldsen driver eget designstudio i Oslo, Exil Design, og har mottatt en rekke priser og utmerkelser for sitt toneangivende design.

Virke

Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, grafisk avdeling og debuterte som designer i 1983. Siden har han arbeidet med bøker, plakater og tidsskrifter innen kulturfeltet. I tillegg til det langvarige samarbeidet med Oktober og Arthaus har han også hatt kunder som Gyldendal, Cappelen Damm, Vinduet, Pax og Morgenbladet. Han sto blant annet for utformingen av logo og bokomslag i Pax Artes serien.

Han har utformet bøkene til mange kjente forfattere og er Dag Solstads faste designer. Kjell Askildsen, Anne B Ragde, Edvard Hoem, Tove Nilsen og Knut Faldbakken er eksempler på andre forfattere han har samarbeidet med.

Priser

I 2009 mottok han Jacobprisen, Norsk Forms høyeste utmerkelse for design. Videre er han den eneste ikke-forfatteren som har mottatt Oktoberprisen (2002). Han ble tildelt Bokkunstprisen i 1998 og har også høstet andre store utmerkelser i inn- og utland.

Stilen hans kjennetegnes av skrift som hovedelement, ofte kombinert med fotografi eller illustrasjon. Han tar i bruk både konvensjonell og eksperimentell typografi og skaper et unikt, reflektert og samtidsrelatert uttrykk. Det er noe fritt og lekent over arbeidene, samtidig er de utført med en stilsikker presisjon og en håndverksmessig ydmykhet.

Haraldsen hadde en retrospektiv utstilling på Galleri Grafill i 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg