Egil Grandhagen

Faktaboks

Egil Grandhagen

Egil Johan Grandhagen

Født
20. september 1947
Død
20. mai 2020, Hov, Søndre Land, Innlandet

Artikkelstart

Egil Johan Grandhagen var en norsk teolog og misjonsleder som var generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) fra 1982 til 2001.

Grandhagen var tilknyttet Misjonssambandet som heimsekretær i 1972–1973, assisterende heimesekretær i 1976–1979, og assisterende generalsekretær i 1979–1982. I perioden fra 1973 til 1976 var han styrer av Soltun soldatheim. Etter at han gikk av som generalsekretær, var han lærer ved Fjellhaug utdanningssenter frem til 2012.

Teologisk sto han for lavkirkelig, teologisk konservativ linje som vektla arbeid innen Den norske kirke.

Utfordringer og ledelse

Grandhagen var en brobygger i en organisasjon som hadde store interne spenninger både i spørsmålet om kvinners rolle i organisasjonen, og tilknytningen til Den norske kirke. Han var blant dem som advarte mot at Norsk Luthersk Misjonssamband vedtok å opprette et eget trossamfunn. Grandhagen mente at kirken kunne romme meningsforskjeller og at det var mulig med et fruktbart samarbeid på tvers uenigheter.

På 1980- og 1990-tallet kom det opp overgrepssaker som var begått av forkynnere og misjonærer tilknyttet organisasjonen. Grandhagen håndterte disse sakene i organisasjonen. Det førte til at en predikant ble avskjediget for overgrep, men ikke til at han ble politianmeldt. Grandhagen beklaget offentlig at organisasjonen tidligere hadde dekket over overgrep. Han ga en uforbeholden beklagelse til dem som hadde vært utsatt for overgrepene. Internt ble rutinene innskjerpet for å minske faren for nye overgrep.

Familiebakgrunn

Grandhagen kom fra en familie der faren var yrkesmilitær. Familien var engasjert i misjonsarbeid. Både han og hans yngre bror tok militær utdanning. Selv sluttet han i militæret som løytnant og tok teologisk utdanning. Broren ble generalløytnant og sjef for etterretningstjenesten. Han var bror til generalløytnant Kjell Grandhagen.

Ettermæle

Grandhagen regnes som en viktig misjonsleder og ble ved sin død omtalt som både misjonsgeneral og misjonshøvding. Han ledet Nord-Europas største misjonsorganisasjon i 19 år og hadde stor evne til å trekke opp det strategiske linjene for organisasjonen. Han vektla å nå ut til nye grupper med evangeliet.

Utgivelser (utvalg)

 • Du er dyrebar i Herrens øyne (1996)
 • Med den kraft Herren gir (1997)
 • Oppdraget er ikke fullført (1999)

Uten utgivelsesår

 • Alle har rett på evangeliet (Hefte) Oslo: Lunde
 • I Kristi sted (Hefte). Oslo: Lunde
 • Det gjelder livet. Oslo: Lunde

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • NTB (200, 25/2). Predikant ble avskjediget. https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/kaRyvX/predikant-ble-avskjediget
 • Seija, Jalagin; Okkenhaug, Inger-Marie og Småberg, Maria (2015). Introduction: Nordic missions and humanitarian practices from evangelizing to development. Scandinavian Journal of History, 205, 40 (3), side 285–297
 • Tjelle, Kristin Fjelde (2010). «Misjonærbarndebatten» i

  Tomas Sundnes Drønen og Marianne Skjortnes (red.) Med hjertet på flere steder: Om barn, misjon og flerkulturell oppvekst. Trondheim: Tapir

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg