Tidligere mannskapsmesse og velferdsbygg i Eggemoen leir hadde en spesiell utforming og var fredet. Blant annet hadde bygningen et høyt pyramidetak over spisesalen, hvilket bidro til å gi den et markant og uvanlig uttrykk. Bygningen ble revet etter en omfattende brann i 2006.
/Forsvarsbygg.
Kart Eggemoen.

Kart over militære leirer i Hønefoss-området, med Eggemoen uthevet.

Eggemoen leir er en tidligere militærleir i Ringerike kommune i Buskerud. Den ligger cirka midt mellom Hønefoss og Jevnaker. I dag er det blant annet næringspark på stedet, og flyplassen, som var utgangspunktet for etableringen av Eggemoen leir, er i bruk som Hønefoss flyplass, Eggemoen. Forsvaret har i det vesentlige trukket seg ut og avhendet eiendommene, men er fremdeles representert gjennom Forsvarets nettverkssenter og satellittstasjon, drevet av Cyberforsvaret.

Eggemoen leir må sees i sammenheng med de nærliggende militære etablissementene Helgelandsmoen og Hvalsmoen, som alle har hatt tidvis tett samvirke.

Bakgrunn og utvikling

Eggemoen, ortofoto fra 1959.
Ortofoto fra 1959 av den relativt nye bebyggelsen på Eggemoen i venstre og øvre del av bildet. En bit av flystripa sees nede til høyre.
Eggemoen, ortofoto fra 1959.
Av /Kartverket.
Befalskaserner Eggemoen.
Befalskaserner og -messe bygd i 1954, her fotografert omkring år 2000 eller litt før.
Befalskaserner Eggemoen.
Av /Forsvarsbygg.

Leirområdet ligger på en stor moreneslette som også heter Eggemoen. Seint under andre verdenskrig etablerte okkupasjonsmakten en flyplass på denne sletta, blant annet på grunn av nærheten til Hvalsmoen leir få kilometer i sørvest.

Det norske Forsvaret overtok flyplassen etter krigen. De første årene var det en viss luftaktivitet der, blant annet flyskole og taxiflyving. Fra 1952, og særlig i årene 1953–1954, ble leiren kraftig utvidet i forbindelse med at Ingeniørkompaniet til den nyopprettete Brigaden i Sør-Norge (Brig S) ble lagt hit. Denne utbyggingen foregikk vesentlig sørvest for flystripa, hvor det ble reist skolebygg, gymsal, vaktbygg, lagre, kaserner, befalsforlegning og messe. Det meste av bygningsmassen er utformet typisk for sin tid, i enkle volumer på en og to etasjer. Et tydelig unntak er mannskaps- og velferdsbygget, med sitt høye pyramidetak. Bebyggelsen ble organisert rundt en åpen plass.

Ekspansjonen på 1950-tallet gjorde Eggemoen til en komplett kompanileir, og det forble den helt til Brig S ble nedlagt i 1963. Da overtok Ingeniørvåpenets skole- og øvingsavdeling leiren som øvingsplass for et ingeniørkompani og maskinførerskolen. På 1990-tallet var Ingeniørregimentet brukere. En del av flyplassområdet ble samtidig overtatt av Ringerike kommune. Tidlig på 2000-tallet forlot Ingeniørregimentet Eggemoen, og flystripa ble solgt til private.

Også Heimevernet (HV) har vært tilknyttet Eggemoen. I 1955 fikk Vestoppland HV-distrikt 06 (HV-06) disponere et bygg i leiren, fra 1969 fikk de også noen funksjonsbygde lokaler der. Fra 1994 til nedleggelsen av HV-06 i 2005 hadde HV-distriktet Eggemoen som standkvarter.

Deler av Eggemoen leir er fredet. Begrunnelsen for vernet er at leiren utgjør et av de best bevarte militære leirmiljøene fra denne perioden i hele Sør-Norge, samt at den er et meget godt og representativt eksempel på en militærleir bygd i første del av den kalde krigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg