Jakt-trofeer på Egge gård
En samling jakttrofeer fotografert i en av stuene på Egge i 1927. I 1970 ble den gamle, herskapelige hovedbygningen totalskadet ved brann, og store samlinger av jakttrofeer og kunst gikk tapt.

Egge er en gård i Steinkjer kommune i Trøndelag, på moreneåsen Eggevammen, 1 kilometer nord for bykjernen. Egges sentrale område benyttes i dag som museums-, park- og friluftsområde eid av Steinkjer kommune og forvaltet av Egge Museum. Hele området er fredet. Gården er sterkt utstykket. Det gjenværende arealet av gården utgjør i dag 315 dekar, hvorav 231 dekar dyrket mark og 66 dekar produktiv skog. Denne eiendommen er fortsatt i privat eie.

Egge museum arrangerer årlig Vikingfestivalen for å minnes historien på stedet.

Historie

Egge er et gammelt høvdingsete, og arkeologiske funn viser at det her har vært bosetning siden bronsealderen. Mange fortidsminner er bevart, og deler av eiendommen er vernet mot bebyggelse. På Eggehvammen finnes et stort gravfelt med mange hauger.

I sagatiden var gården eid av høvdinger som Trond Haka, Olve på Egge og Kalv Arneson.

På 1500-tallet ble Egge lagt under kronen, men kom på slutten av 1600-tallet i privat eie, og tilhørte blant annet slektene Hersleb og Rosenvinge.

I 1886 ble gården kjøpt av Steinkjer kommune, som la ut store deler av jordveien til tomtearealer, og solgte resten. Mellom 1897 og 1935 tilhørte Egge den tyskfødte storviltjegeren Otto Schulz. I 1970 ble den gamle, herskapelige hovedbygningen totalskadet ved brann, og store samlinger av jakttrofeer og kunst gikk tapt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg