Egersundposten

Artikkelstart

Egersundsposten var Egersunds første avis og utkom i perioden 1865 til 1940.

Avisen utkom første gang 1. juli 1865. Interessentskabets Bogtrykkeri, med boktrykker Oscar Andersen, var utgiver. Avisen utkom onsdag og lørdag. Etter ett år ga Andersen opp, og fra 14. juli 1866 var det boktrykker Rasmus P. Ohme som trykte og utga avisen. Ved hans død i 1905 overtok sønnen Peder R. Ohme som drev avis og trykkeri til sin død i 1928 da hans sønn Asbjørn H. Ohme overtok. Han var utgiver til avisen utkom med sitt siste nummer 19. april 1940.

Som i de fleste aviser i sin tid var saksen en viktig medarbeider. Utenriksnyheter fra andre aviser hadde stor plass, og ulykker og katastrofer var godt stoff. Lokale nyheter, spesielt om fiske og skipsfart, var viktige, og avisen hadde få lokale nyheter og kommentarer. Å drive boktrykkeri samtidig som en skulle utgi avis ga ikke mye anledning til egenprodusert stoff, men i tråd med den omfattende politiserte samfunnsdebatten utover i 1870-årene åpnet Ohme spaltene for synspunkter og debattinnlegg med stor takhøyde. Stoff med lokal tilknytning fikk også større plass. Ohme ble en ivrig forkjemper for Egersunds og Dalanes interesser. Gjennom hele avisens historie ble det lagt vekt på lokalhistorisk stoff, og en rekke dyktige medarbeidere fikk spalteplass.

Egersundsposten var konservativ og etter innføringen av parlamentarismen i 1884 ble den et talerør for Høyre. Redaktøren nektet etter hvert å trykke innlegg fra de mest frittalende Venstre-folkene.

Begrensningene i trykkefriheten førte til at Venstre fra 1885 fikk sin egen avis i Egersund, Dalernes Tidende. Fra nå av ble det utkjempet mangt et politisk slag i avisenes spalter. Med Jacob Friele fikk Egersundsposten egen redaktør i 1894 og en enda tydeligere politiserende og konservativ brodd. Med en penn spisset vekselvis som øks og kårde gikk han til angrep på de radikale i Egersund Venstre.

I 1915 forlot Friele redaktørstolen, og Anders Feyling overtok. Fra ca. 1928 til 1930 er Bjarne Gullichsen redaktør. Asbjørn H. Ohme er både utgiver og redaktør fra 1930 til ca. 1937 da Halvdan Slettebøe blir redaktør, en rolle han har fram til avisens siste nummer. Slettebøe får fullført den grafiske moderniseringen fra fraktur til antikva og blåser nytt liv i avisspaltene som igjen preges av frisk debatt og skarpe, ofte nådeløse angrep, både på rivalen Dalane Tidende og andre meningsmotstandere.

Opplag

År Opplag
1932 1000

Fakta

  • Fyrste nr. 1.7.1865.
  • Siste nr. 19.4.1940.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg