Efteløt kirke
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Efteløt kirke er en kirke i Kongsberg kommune i Buskerud. Den hører til i Efteløt sokn i Kongsberg prosti. Kirken er en del av Tunsberg bispedømme og forvaltes av Kongsberg kirkelige fellesråd.

Kirken er en steinkirke og stod ferdig i 1184. I 1953 gjennomgikk kirken en omfattende restaurering under ledelse av arkitektene Ragnar Nilsen og Finn Krafft. Kirken har 190 sitteplasser og har vernestatus som automatisk fredet.

Historie

Efteløt kirke var ifølge Eysteins jordebok fra rundt 1390 viet til Jomfru Maria og Døperen Johannes.

Kirken har gjennomgått flere ombygginger og restaureringer siden den ble oppført. I 1876 ble det gjort betydelige endringer. Blant annet ble det bygd et nytt sakristi, koråpningen ble utvidet, gulvet ble hevet og takrytter revet.

Under en rehabilitering i 1953 ble inventaret tatt ut og altertavle, døpefont og prekestol fra Komnes kirke satt inn. I tillegg fikk vestgalleriet fikk ny brystning. Himlingens gamle dekor ble også tatt i bruk.

Eksteriør

Efteløt kirke er en middelalderkirke i stein i romansk stil, med et rektangulært skip og smalere og lavere kor. Etter restaureringen i 1876 ble flere vinduer ble endret til spisse buer i nygotisk stil. I tillegg fikk kirken et nytt tårn i vest av teglstein.

Inngangsportalen i vest er utvidet, mens sydportalen er murt igjen.

Kirken har tre klokker der den største skal være støpt på Kongsberg i 1670.

Ved kirken er det også en kirkegård hvor det står et krigsminnesmerke. Vest for kirken ligger det et menighetshus med kontorer for kirkens administrasjon.

Interiør

Prekestolen er i renessansestil og har tre billedfelter med malerier av Aron, Jesus og Moses. Stolen ble overmalt i 1799, men ble senere restaurert.

Altertavlen fra 1787 viser Jesus i Getsemane, pågripelsen, korsfestelsen og nattverden. Tavlen ble under rehabiliteringen i 1953 hengt på skipets nordvegg.

Døpefonten fra 1639 har åttekantet timeglassform med åttekantet teltformet lokk. Både prekestolen, altertavlen og døpefonten stammer fra Komnes kirke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg