Faktaboks

Efraim
Uttale
ˈefraim

« Jakob velsigner Efraim og Manasse» (originalt: Jacob Blessing Ephraim and Manasseh) oljemaleri av den amerikansk-britiske maleren Benjamin West.

.

En side fra en haggada (kalt «den gyldne haggada») fra Spania, fra midten av 1300-tallet. Det viser Jakob i ferd med å velsigne Efraim og Manasse.

The British Library.

Efraim er en bibelsk person. Ifølge tekstene i Det gamle testamentet og Tanakh er han sønn av Josef, og stamfar til stammen Efraim. Efraim ble også navnet på et geografisk viktig område i det sentrale Palestina.

Fortellingen om Efraim-stammen finnes i Dommernes bok og Josvas bok, men det er vanskelig å definere grensene for landområdet nøyaktig ut fra beskrivelsene i bibeltekstene. Viktige kultsteder som Betel, Shilo (Sjilo) og delvis Sikem hørte til Efraim. Etter hvert utviklet det seg en språkbruk der Efraim ble brukt som betegnelse på hele nordriket Israel.

Efraim er også en by som er omtalt i Det gamle testamentet og Tanakh.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg