Faktaboks

Edwin Herbert Land

Edwin H. Land

Uttale
lænd
Født
7. mai 1909, Bridgeport, Connecticut, USA
Død
1. mars 1991, Cambridge, Massachusetts
Edwin Land

Edwin Land. Demonstrasjon av polaroidkamera.

Av /NTB Scanpix ※.

Edwin Herbert Land var en amerikansk fysiker og oppfinner som grunnla Polaroid Corporation i 1937 og ledet selskapet frem til 1982. Land var tilknyttet Massachusetts Institute of Technology som professor fra 1956. Fra 1981 var han president og forskningssjef ved Rowland Institute for Science.

I løpet av sin studietid ved Harvard University utviklet Land en metode for fremstilling av polarisatorer for lys i form av store plater, polaroidark. De bestod av mikrokrystaller av herapatitt, smeltet inn i en plastmasse på en slik måte at alle krystallene optisk sett var orientert likt. Inntil da var polarisatorer bare fremstilt i form av énkrystaller. Han utviklet senere også en rekke andre metoder for fremstilling av polaroidark. Dette gav grunnlag for en teknisk anvendelse av polarisert lys. Inntil da hadde det vesentlig hatt vitenskapelig interesse.

Land viste i sitt forskningslaboratorium hvordan polarisatorer lot seg anvende i solbriller, frontglass på biler, lyskastere, for tredimensjonal film med mer. Han utviklet også militært utstyr hvor man nyttiggjorde seg polarisert lys, blant annet et ringsikte for fly og polarisatorer for infrarød stråling.

I 1947 presenterte han et nytt kamera, Land-kamera, som senere ble kjent som Polaroid-kamera, hvor den fotografiske fremstillingen foregikk i selve kameraet umiddelbart etter at filmen var eksponert, og bildet kunne tas ut etter rundt ett minutt. Senere ble det også utviklet fargefilm for bruk i Land-kamera i laboratoriet hans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg