Edwin Drake

Faktaboks

Edwin Drake

Edwin Laurentine Drake, Colonel Drake

Uttale
dreik
Født
29. mars 1819, Greenville, New York, USA
Død
9. november 1880, Bethlehem, Pennsylvania, USA
Av /NTB.

Artikkelstart

Edwin Drake var en amerikansk oljepioner. Ved å bore etter olje ved Titusville i Pennsylvania den 27. august 1859, fant han olje på 21 meters dyp. Funnet var drivverdig og markerte starten på moderne oljeindustri. Boring etter olje var en ny teknologi. Drake patenterte aldri sine boremetoder, og tapte selv alle sine penger på oljespekulasjoner.

Fra problem til ressurs

Jordolje var kjent fra tidligere, men var oppfattet som et problem og ikke en ressurs. Olje forurenset andre ressurser, slik som saltforekomster. Gruveeieren Samuel Martin Kier (1813–1874) hadde hatt problemer med at olje lakk inn i saltgruver. Oljen forurenset saltet, og ble fjernet og dumpet i Pennsylvania Main Line Canal, en hovedtransportåre for transport av produkter fra regionen. Oljen tok imidlertid fyr, og Kier skjønte at den kunne komme til nytte. De første forsøkene på å markedsføre oljen var som det han kalte «Rock Oil», som senere fikk navnet «Seneca Oil». Han forsøkte også, uten suksess, å selge oljen som patentert medisin og som en slags salve. Etter å ha raffinert oljen utviklet han den som lampeolje. Dette markedet hadde tidligere vært dominert av hvalolje. Som lampeolje var oljen en stor suksess. Etter at Drake begynte å utvinne olje, ble denne oljen råvaren for den raffinerte lampeoljen.

Seneca Oil

Seneca Oil, som først het Pennsylvania Rock Oil Company, ble dannet på bakgrunn av at det var funnet olje i Titusville. Edwin Drake ble bedt om å undersøke funnet og se om det var noen mulighet for å utvinne oljen. Firmaet ønsket raffinere oljen, slik at den kunne brukes som lampeolje. Det klarte han ved å hamre ned jernrør og senke boret ned i røret. Det var første gangen en slik metode var prøvd ut.

Pennsylvania Oil Rush i 1859

Funnet av olje startet jakten på olje i Pennsylvania. Titusener av oljeletere begynte å bore etter olje. Det ble bygget jernbaner og infrastruktur. Midt på 1870-tallet var virksomheten blitt mer organisert, og noen større firmaer begynte å gjøre seg gjeldende. Det ble også funnet olje andre steder, og virksomheten ble mer spredt.

Anerkjent som pioner

Drake er anerkjent som en av de to pionerne i amerikansk oljeboring. Den metoden han utviklet for boring er stadig i bruk, mens Samuel Martin Kier utviklet raffinering av olje. De to startet en industri som kom til å prege utviklingen videre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Blair, John Malcolm (1976). The Control of Oil. New York: Pantheon.
  • Hildegarde, Dolson (1959). The Great Oildorado: The Gaudy and Turbulent Years of the First Oil Rush. New York: Random.
  • Sampson, Athony (1991). The Seven Sister, the great oil companies and the worlkd they made. New York: Simon & Schuster.
  • Tarbell, I. M. (1963). The History of the Standard Oil Company. Glouchester MA: Peter Smith
  • Yergin, Daniel (1991). The Prize: The Epic Quest for Oil, Money and Power. New York: Simon & Schuster.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg