Edward Sapir

Faktaboks

Edward Sapir
Uttale
səpˈiə
Født
26. januar 1884, Lauenburg, Tyskland (nå Lębork, Polen)
Død
4. februar 1939, New Haven, Connecticut, USA

Artikkelstart

Edward Sapir var en tyskfødt amerikansk kulturantropolog og lingvist. Hans spesialfelt var allmenn og sammenlignende språkvitenskap, og han regnes som en av grunnleggerne av moderne lingvistisk antropologi, også kalt deskriptiv eller strukturell lingvistikk, kjennetegnet ved et gjennomført komparativt perspektiv. Sapir arbeidet med språkstruktur, genetisk språkslektskap og språktypologi, basert blant annet på inngående kjennskap til amerikanske urfolksspråk.

Mest kjent ble han for sine studier av samspillet mellom språk og tenkning på den ene side, og kultur og personlighet på den annen. Sapir-Whorf-hypotesen om forholdet mellom språk og tanke, også kalt lingvistisk relativisme, har blitt kreditert Sapir og hans elev Benjamin Lee Whorf, og er blitt gjenstand for atskillig debatt.

Blant Sapirs verker kan nevnes Language (1921, 1949) og Selected Writings in Language, Culture and Personality (ved D. G. Mandelbaum, 1949).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Mathias Faltin Arntsen

Formuleringen 'I samarbeid med Benjamin Lee Whorf utformet han Sapir-Whorf-hypotesen om forholdet mellom språk og tanke...' får det til å høres ut som om en spesifikk hypotese ble utformet. Er dette med hensikt? Andre oppslagsverker, for eksempel Oxford Bibliographies Online, understreker at Sapir og Whorf selv aldri utformet noen spesifikk hypotese. Snarere ble vel Sapirs ideer videreformidlet av Whorf, og basert på deres felles ideer har vi lingvistisk determinisme og lingvistisk relativisme.

(2012). Whorfian Hypothesis. obo in Anthropology. doi: 10.1093/obo/9780199766567-0058

skrev Ida Scott

Tusen takk for kommentar. Jeg har omformulert setningen i samsvar med artikkelen om Sapir-Whorf-hypotesen. Vi skal få en fagperson til å se nærmere på det etter hvert. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg