Edward Abbey

Faktaboks

Edward Abbey
Uttale
ˈæbi
Født
1927
Død
1989

Artikkelstart

Edward Abbey var en amerikansk forfatter og miljøaktivist. Han tilbrakte det meste av sitt liv i det sørvestlige USA, hvor ørkenen formet og inspirerte hans forfatterskap og var en mektig og konstant inspirasjon i hans kamp for miljøet. Det er ikke uten grunn at han blir kalt «sørvest-statenes Thoreau».

Den første romanen, Jonathan Troy, kom ut i 1954, men vakte liten oppmerksomhet. I 1956 fulgte The Brave Cowboy, en western som forsåvidt følger tradisjonen, men der hovedpersonen antar uttalte anarkistiske trekk. Den ble også filmatisert under tittelen Lonely are the Brave, med Kirk Douglas i hovedrollen. Flere senere verker kan karakteriseres som politiske og filosofiske naturskrifter.

Boken som for alvor plasserte Abbey på det amerikanske litteraturkartet, var Desert Solitaire (1968), en beskrivelse av hans to perioder som skogvokter i en av Utahs nasjonalparker og nærmest et økologisk kampskrift. Siden fulgte blant annet The Monkey Wrench Gang (1975), som handler om liten gjeng sabotører som kaster gamle sko inn i vegarbeidsmaskineri, Abbey's Road (1979), Down the River (1982), The Journey Home (1977) og The Fool's Progress (1988).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg