Edvarts Virza

Faktaboks

Edvarts Virza
pseudonym for Jēkabs Eduards Liekna
Uttale
vˈirza
Født
27. desember 1883, Rāceņi, Salgales pagasts, Latvia (den gang Emburgas pagasts, det russiske imperiet)
Død
1. mars 1940, Riga, Latvia

Artikkelstart

Edvarts Virza var en latvisk forfatter.

Virzas lyrikk konsentrerer seg gjerne om naturen eller om historiske hendelser, og preges av patriotisme og romantisering av arbeidet og menneskets forhold til jorden, som nærmest fremstilles som noe mystisk. Stilen er ekspressiv og symbolistisk.

Virzas mest kjente verk er prosastykket Straumēni (1933), som i et høytidelig, poetisk språk skildrer årstidenes gang på en gård og bøndenes liv i harmoni med naturen, i takt med både kristne og eldgamle hedenske tradisjoner, slik de fremstår i de latviske folkesangene (dainas).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Hege Grundekjøn

Edvarts Virza var gift med poeten Elza Sterste. Elza var først forlovet med Arturs Vanags, Latvias første honorære generalkonsul i Norge. Vanags hadde et samarbeidsforhold til Knut Hamsun. Elza besøkte Vanags i Norge engang mellom 1906 og 1908, og skrev senere et dikt om besøket og forholdet som det ikke ble noe ut av. Både Sterste og Virza var i sin diktning frankofile, men var også influert av bla. Hamsun. Slektninger av Virza sier at Markens grøde, som ble utgitt i bokversjon (den kom først ut som føljetong i en avis) på latvisk i 1924, var hans motivasjon for Straumeni. Vil du påstå at det ikke er noen sammenheng mellom disse to verkene? (Et negativt svar er også interessant!) Virzas barnebarn, Anna Zigure, vurderer å skrive om besteforelldrene, og deres forhold til Norge og bla Knut Hamsun!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg