Edvard Sem

Faktaboks

Edvard Sem
Født
21. mars 1859, Blaker i Sørum
Død
19. september 1946, Halden

Artikkelstart

Edvard Sem var en norsk bokhandler, politiker og turnpioner.

Trykkerivirksomhet

Sem var handelsutdannet. Etter noen års praksis i bokhandel i Christiania slo han seg ned i Fredrikshald (Halden), hvor han i 1881 kjøpte en bokhandel og drev den under eget navn til sin død.

Sem utvidet virksomheten med trykkeri, bokbinderi og papirfabrikk, og i 1889 etablerte han eget blankett- og protokollforlag med det offentlige som målgruppe. Under første verdenskrig leverte firmaet en stor del av rasjoneringskortene til det norske folk. Blankettforlaget ble 1921 utskilt og omorganisert som Sem & Stenersen, med sete i Oslo. Sem ledet virksomheten i Halden til sin død.

Verv og politikk

Edvard Sem grunnla i 1888 Norsk Provins-Bokhandler-Forening og var dens formann frem til 1915. Han var også aktivt engasjert i lokalpolitikk og -næringsutvikling, blant annet som kommunepolitiker (ordfører i Fredrikshald 1917–1719) og varamann til Stortinget, og han var blant stifterne av Norsk Byforbund.

Turn

Som aktiv turner tok han initiativet til Norges første landsturnstevne (Fredrikshald 1886), og han var med og stiftet Norges Gymnastikk- og Turnforbund.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg