Edvard Sem var en norsk bokhandler, politiker og turnpioner.

Sem var handelsutdannet. Etter noen års praksis i bokhandel i Christiania slo han seg ned i Fredrikshald (Halden), hvor han i 1881 kjøpte en bokhandel og drev den under eget navn til sin død.

Sem utvidet virksomheten med trykkeri, bokbinderi og papirfabrikk, og i 1889 etablerte han eget blankett- og protokollforlag med det offentlige som målgruppe. Under første verdenskrig leverte firmaet en stor del av rasjoneringskortene til det norske folk. Blankettforlaget ble 1921 utskilt og omorganisert som Sem & Stenersen, med sete i Oslo. Sem ledet virksomheten i Halden til sin død.

Edvard Sem grunnla i 1888 Norsk Provins-Bokhandler-Forening og var dens formann frem til 1915. Han var også aktivt engasjert i lokalpolitikk og -næringsutvikling, blant annet som kommunepolitiker (ordfører i Fredrikshald 1917–1719) og varamann til Stortinget, og han var blant stifterne av Norsk Byforbund.

Som aktiv turner tok han initiativet til Norges første landsturnstevne (Fredrikshald 1886), og han var med og stiftet Norges Gymnastikk- og Turnforbund.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.