Edvard Amundsen var en norsk luthersk misjonær og språkforsker.  Han arbeidet sammen med den norske misjonæren Theodor Sørensen i Tibetmisjonen først fra India, men største delen av sin periode som misjonær fra Yunnan i Kina. Han var superintendent for det britiske bibelselskapet, utga kristen litteratur på tibetansk og fikk stor vitenskapelig anerkjennelse for sine studier av det tibetanske tonesystem og for sine forskningsferder. Han var æresmedlem av Royal Geographical Society i London. Han var også en god botaniker og har fått en Rhododendron oppkalt etter seg, Rhododendron amundsenianum.

Under Bokseropprøret i Kina i 1900 måtte han evakuere til Darjeeling  i India, men returnerte til  Yunnan i 1903. Fra 1919 til han vendte hjem til Norge arbeidet han i Kina for Det Norske Misjonsforbund.

  • Jørgensen, M. (2008). Edvard Amundsen - en norsk rhododendron misjonær. Lapprosen; medlemsblad for Den norske rhododendronforening, 2 (3): 4-6.
  • Kværne, Per (1973).  A Norwegian Traveller in Tibet: Theo Sörensen and the Tibetian Collection in the Oslo University Library. New Dehli: Manjusri Publishing House.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.