Edvard Amundsen

Faktaboks

Edvard Amundsen
Født
27. januar 1873
Død
21. november 1928

Artikkelstart

Edvard Amundsen var en norsk luthersk misjonær og språkforsker. Han arbeidet sammen med den norske misjonæren Theodor Sørensen i Tibetmisjonen først fra India, men største delen av sin periode som misjonær fra Yunnan i Kina. Han var superintendent for det britiske bibelselskapet, utga kristen litteratur på tibetansk og fikk stor vitenskapelig anerkjennelse for sine studier av det tibetanske tonesystem og for sine forskningsferder. Han var æresmedlem av Royal Geographical Society i London. Han var også en god botaniker og har fått en Rhododendron oppkalt etter seg, Rhododendron amundsenianum.

Under Bokseropprøret i Kina i 1900 måtte han evakuere til Darjeeling i India, men returnerte til Yunnan i 1903. Fra 1919 til han vendte hjem til Norge arbeidet han i Kina for Det Norske Misjonsforbund.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jørgensen, M. (2008). Edvard Amundsen - en norsk rhododendron misjonær. Lapprosen; medlemsblad for Den norske rhododendronforening, 2 (3): 4-6.
  • Kværne, Per (1973). A Norwegian Traveller in Tibet: Theo Sörensen and the Tibetian Collection in the Oslo University Library. New Dehli: Manjusri Publishing House.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg