Eduardo Durão

Faktaboks

Eduardo Durão

Eduardo Durão Lamussene

Født
10. april 1952, Canda, Mosambik
Timbila (2002)

Omslaget til albumet Timbila fra 2002.

Timbila (2002)
Av /HNH International Ltd..

Artikkelstart

Eduardo Durão er en mosambikansk musiker, komponist, tekstforfatter, og musikalsk leder for Det nasjonale sang og dansekompaniet i Mosambik (CNCD). Han er en av de mest sentrale utøverne på timbila, et melodisk slagverksinstrument i slekt med balafon. Han har blant annet utgitt de to sentrale innspillingene Eduardo Durão and Orkestra Durão: Timbila (1991) og Eduardo Durão Timbila Ensemble: Timbila (2002).

Bakgrunn

Durão ble født inn i en musikerfamilie der både far og bestefar var musikere, og startet med musikk i tiårsalderen under veiledning av sin far. I femtenårsalderen begynte han å komponere egen musikk, og etter hvert lærte han også håndverket med å bygge timbilainstrumenter av sin bestefar. I 1970 flyttet han til Maputo. I årene som fulgte hadde han en rekke jobber ved siden av musikken, men da Mosambik ble uavhengig i 1975, fikk han muligheten til å konsentrere seg mer om musikken. I 1979 var han med å starte Det nasjonale sang og dansekompaniet (Companhia Nacional de Canto e Dança, CNCD) i Maputo, hvor han i dag er musikalsk leder. Med CNCD og sitt eget Eduardo Durão Timbila Orkester har han turnert i en rekke afrikanske land, Europa, det tidligere Sovjetunionen, Brasil og USA.

Musikk

Eduardo Durãos orkester har noe varierende besetning, men har en base med timbilaer, sangere og perkusjon. Durão har lenge vært interessert i å eksperimentere å prøve ut nye muligheter og konstellasjoner i musikken sin, blant annet ved å inkludere instrumenter som elektrisk bass, keyboard, saxofon og trommesett i sitt orkester. Denne nysgjerrigheten har også ført til internasjonale samarbeid med europeiske musikere som Peter Giger og Bugge Wesseltoft, som i 2008 samarbeidet med Eduardo Durão og CNCD under oppsetningen av Na Kulava i Maputo.

Eduardo Durão blir av mange regnet som grunnleggeren av en moderne timbilamusikken der tradisjonsmusikken er influert av populærmusikk og jazz. Hans urbane uttrykk har hatt stor betydning for neste generasjons timbilagrupper som Timbila Muzimba. I tillegg har han bidratt i betydelig grad til at timbilamusikken har fått mere oppmerksomhet internasjonalt.

Ved siden av karrieren som utøver har han også undervist i tradisjonell mosambikansk musikk og instrumentbygging i Maputo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg