Eduardo De Filippo

Faktaboks

Eduardo De Filippo

Eduardo

Uttale
de filˈippo
Født
24. mai 1900, Napoli, Italia
Død
31. oktober 1984, Roma, Italia

Artikkelstart

Eduardo De Filippo var en italiensk skuespiller, dramatiker, instruktør og teaterleder.

Han vokste opp i en teaterfamilie, der skuespillerteknikk gikk i arv fra den ene generasjonen til den neste. Fra han var barn og frem til 1945 spilte han sammen med søsteren Titina og broren Peppino. Hans store talent som skuespiller og dramatiker har utfoldet seg innenfor «teatro dialettale», komedier fra napolitansk småkårsmiljø, spilt på dialekt.

De Filippo debuterte som dramatiker i 1931 med Natale in casa Cupiello, og skrev senere en rekke stykker som også blir spilt utenfor Italia. Blant annet ble Sabato, domenica e lunedì (Lørdag, søndag, mandag) oppført på Nationaltheatret i 1977.

Hans egen scene, Teatro di Eduardo, åpnet i Napoli i 1954. Hans teater bygger på folkelig napolitansk tradisjon, på commedia dell'arte og på 1930-årenes avanspettaccolo, det vil si revynumre som ble spilt før filmforestillinger. I møtet med Pirandellos teater påvirkes hans dramatikk i en mer tragikomisk retning.

Ved siden av Dario Fo er han den andre store representanten for folkelig italiensk teater på 1900-tallet, selv om de to tilhører forskjellige retninger. Flere av hans skuespill er også filmet med ham selv i hovedrollen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg