Faktaboks

Edmund Gettier

Edmund L. Gettier III

Født
1927, Baltimore, Maryland, USA
Død
23. mars 2021
Edmund Gettier
Edmund Gettier
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Edmund Gettier var en amerikansk filosof, som er mest kjent fordi han gjendrev det som den gang var standarddefinisjonen av kunnskap og viten med en kort og konsis artikkel på knappe tre sider.

Artikkelen det her er snakk om, «Is Justified True Belief Knowledge?», ble angivelig publisert i 1963 fordi Gettiers kollegaer var sterke pådrivere for at han skulle få publisert noe og derigjennom sette seg selv i et bedre lys for administrasjon og ledelse ved Universitetet i Amherst. Resultatet ble en kort tre sider lang artikkel, som med ett slag gjorde Gettier berømt innen filosofimiljøet.

Gettiers moteksempler

I artikkelen presenterer Gettier to moteksempler til det som på den tiden var standarddefinisjonen av kunnskap: nemlig at kunnskap kunne defineres som en «begrunnet, sann oppfatning». Denne definisjonen ble i tiden rundt 1963 akseptert av blant andre Clarence Irving Lewis og Roderick Chisholm, men Gettier sporer denne definisjonen tilbake til Sokrates i Platons dialog Theaetetus der en slik definisjon blir diskutert, men til slutt forkastet.

Gettiers to eksempler – en type eksempler som siden er blitt kjent som et Gettier-moteksempel – viser at det er mulig å være i en situasjon hvor man har en sann oppfatning med begrunnelse, men som likevel ikke kan telle som kunnskap. Følgelig må standarddefinisjonen av kunnskap være feil.

Senere arbeid

Gettier har siden publiseringen av «Is Justified True Belief Knowledge?» ikke publisert noe som helst, men har brukt sin akademiske fartstid på undervisning ved universitetet med fokus på blant annet modal logikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg