Edinburgh lufthavn

Edinburgh lufthavn, Turnhouse er hovedflyplass for den skotske hovedstaden Edinburgh med omland. Flyplassen ligger cirka 14 kilometer vest for byens sentrum.

Historie

Området der lufthavnen ligger i dag ble først tatt i bruk til militære luftfartsformål i 1915 og fikk sin første rullebane med asfalt i forbindelse med andre verdenskrig. Under krigen var lufthavnen hovedbase for flere skvadroner med Supermarine Spitfire, som alle deltok i Slaget om Storbritannia.

Etter andre verdenskrig

Den sivile luftfart, i kombinasjon med de militære operasjoner ved lufthavnen, ble påbegynt i årene frem mot 1950. Blant annet ble det begynt regelmessige rutetrafikk mellom Edinburgh og London. I 1956 fikk lufthavnen en ny terminal, som måtte utvides allerede i 1961. Den militære aktiviteten ved lufthavnen ble avviklet i 1957 og i 1960 ble lufthavnen overdratt til Luftfartsministeriet for i 1971 å bli overført til British Airport Authority (BAA). I dag er lufthavnsselskapet i privat eie.

I 1977 fikk lufthavnen både en ny rullebane og en ny terminal. Et nytt kontrolltårn ble tatt i bruk i 2005.

Cirka 14,7 millioner passasjerer reiste gjennom flyplassen i 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg