Edam, eller Edamer, er en nederlandsk gulost med få, små hull og en mild nøtteaktig smak, opprinnelig fra provinsen Nord-Holland der byen Edam var en viktig eksporthavn. Nå tilvirkes den over hele Nederland og tilsvarende type i mange andre land, deriblant Norge.

Osten lages vanligvis av pasteurisert kumelk, formes som en kule, litt høyere enn bred, med diameter på 12 – 13 cm og vekt på ca. 1,7 – 2,5 kg (i Norge 850 g). Imidlertid tilvirkes det også en enkelt upasteurisert gårdsvariant i Nederland. Osten omsluttes av gul eller rød voks (i Norge rød eller sort plast). Den tilvirkes av delvis skummet melk og har et fettinnhold i tørrstoffet på 40 prosent.

I Norge regnes Edamer som en juleost; uvisst av hvilken årsak, men trolig på grunn av tidligere tiders røde voks. Derfor er den kun tilgjengelig om høsten og ved juletider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.